باستانی ترین آثار جهان که بازدید از آن ها به همه توصیه می شود

ما طوری به دنبای تکنولوژی اطرافمان عادت کرده ایم که از یاد برده ایم چه مسیری را برای رسیدن به این نقطه پیموده ایم. چرخ، حباب لامپ، جریان الکتریسیته، ماشین های پیشرفته، شهر های عظیم، آسمان خراش ها، وایفای، اینترنت، شبکه های اجتماعی، کردیت کارت، هواپیما... ما تمام این پیشرفت ها را بدیهی فرض می کنیم و هزاران سالی که زمان برده است تا ما به نقطه ی کنونی برسیم از یاد می بریم. در حالی تمام پیشرفت های امروز بشر مدیون قدم های آهسته و پیوسته ای است که نیاکان ما در طول قرن ها پیموده اند.

2safar

یکی از راه های ارتباط با گذشته و آشنایی با تاریخ و گذشته ی جهان سفر و بازدید از آثار تاریخی و باستانی است. دیدن این آثار فقط سرگرمی نیست بلکه مانند حضور در جلسات درس بهترین دانشگاه های جهان آموزنده و انسان ساز است. آثار باستانی و جاذبه های طبیعی زیادی در جهان وجود دارد که قدمت آن ها به هزاران سال قبل می رسد. آثاری چون چیچن ایتزا در مکزیک که قرن پنجم میلادی ساخته شده است، دیوار بزرگ چین، آمفی تئاتر رم، آثار تاریخی آتن، اهرام مصر، تخت جمشید و استونیج در انگلستان که قدمتی باور نکردنی دارند. همه ی ما تقریباً نام این آثار باستانی معروف را شنیده ایم. اما به جز این ها بناها و جاذبه های طبیعی دیگری نیز هستند که قدمتی چند هزار ساله دارند و در عین حال کمتر شناخته شده اند. در این مقاله به معرفی این آثار می پردازیم و شما را به سفری خیال انگیز در دل تاریخ می بریم. با 2Safar همراه باشید.

باگان، میانمار، قدمت: دو قرن قبل از میلاد

تاریخچه ی سرزمین باگان به دو قرن قبل از میلاد بر می گردد، اما این منطقه در قرن دهم میلادی به دوران طلایی و شکوفایی خود می رسد و امروزه آثار شگفت انگیزی از سرزمین باگان در میانمار به جا مانده است. بودائی های تراوادا بین قرن های نهم و یازدهم میلادی حدود 10 هزار معبد در این منطقه بنا کردند که متأسفانه هنگام حمله ی مغول ها در قرن سیزدهم بیشتر این معابد تخریب شدند. امروزه فقط یک پنجم از آن معابد باقی مانده اند که آثاری بسیار ارزشمند هستند و به لحاظ شکوه و زیبایی با معبد انگکور وات در کامبوج رقابت می کنند. سفر به میانمار سفری به قلب قرون و اعصار گذشته است که هر جهانگردی باید تجربه اش کند.

2safar

سیگیریا، سری لانکا، قدمت: 3 قرن قبل از میلاد

سیگیریا یکی از بزرگ ترین جاذبه های توریستی سری لانکا و اثر تاریخی مشهور این کشور است. مردم سری لانکا به قدری این اثر باستانی را تحسین می کنند که آن را شگفتی هشتم جهان می دانند. سیگیریا در واقع یک کاخ باستانی و مجموعه قلعه است که به لحاظ معماری ویژگی های منحصر به فردی دارد. در قرن پنجم قبل از میلاد شاه کاسایپا یک اقامتگاه در این نقطه بنا کرد که پس از فوت او تبدیل به صومعه گردید و سرانجام در قرن چهاردهم میلادی به طور کامل تخلیه شد. از آن پس این اثر تاریخی به عنوان یک جاذبه ی توریستی مورد توجه قرار گرفت.

کاخ 370 متر بالای سطح دریا قرار دارد و 200 متر مرتفع تر از جنگل های اطرافش است. اگر چه برای رسیدن به کاخ کمی تلاش و فعالیت بدنی لازم است، چشم اندازی که کاخ از آن ارتفاع به مناظر اطرافش دارد خستگی را خیلی زود از یاد بازدید کنندگان می برد.

2safar

ولوبیلز Volubilis ، مراکش، قدمت: سیصد سال قبل از میلاد

ولوبیلز سه قرن پیش از میلاد یکی از بزرگ ترین مراکز تجاری جهان بود. این شهر دورترین شهر در امپراطوری رم به شمار می رفت و مرکز اداری- تجاری این امپراطوری بود. خوشبختانه امروز آثاری از این شهر باستانی باقی مانده است و می توان گذشته ی باشکوه رم را در بازمانده های اندک شهر ولوبیلز مشاهده کرد. این آثار که شامل ساختمان مجلس و کمان پیروزی کاراکالا می شود، جزء ارزشمند ترین آثار باستانی جهان هستند. در حقیقت این ویرانه ها بهترین بنا های به جای مانده در دنیا با چنین قدمتی محسوب می شوند.

2safar

پترا، اردن، قدمت: چهارصد سال قبل از میلاد

اگر چه بیشتر نقاطی که معرفی کردیم برای افراد معمولی ناشناخته هستند، کمتر کسی پیدا می شود که نام پترا در اردن را نشنیده باشد. پترا در فاصله ی 240 کیلومتری جنوب عمان و بیت المقدس قرار دارد و در واقع بین دمشق سوریه و دریای سرخ قرار گرفته است. در گذشته پترا یک مرکز تجاری ر رونق بوده که به علت نزدیکی به دریای سرخ بسیاری از تجارت های دریایی از طریق پترا صورت می گرفته است.

امروزه پترا یکی از محبوب ترین جاذبه های توریستی خاور میانه است که به لحاظ قدمت و همچنین زیبایی معماری کم نظیر می باشد. ویرانه های به جای مانده از این شهر باستانی قدمتی باور نکردنی دارند و به قرن چهارم پیش از میلاد بر می گردند. پترا از سال 1985 جزء میراث یونسکو ثبت شده و بازدید از آن به دوستداران تاریخ و آثار باستانی قویاً توصیه می شود.

2safar

هراکلیون Heracleion ، مصر، قدمت: هزار و دویست سال قبل از میلاد

در مقدمه ی این مقاله عنوان کردیم که برخی بناهای تاریخی در دنیا بسیار شناخته شده هستند و شاید معرفی آن ها تکرار مکررات باشد. یکی از آن بنا ها که از معرفی اش چشم پوشی کرده ایم اهرام سه گانه ی جیزه ی مصر هستند که آوازه ی شکوه تاریخی آن ها به گوش همگان رسیده است. با این وجود نام نبردن از آثار تاریخی مصر در این فهرست نوعی کم لطفی به سرزمینی است که میراث تاریخی و فرهنگی اش در دنیا کم نظیر می باشد. در نتیجه ما در این مقاله ما به معرفی شهر زیر دریایی هراکلیون می پردازیم.

2safar

شهر هراکلیون مصر که قدمت آن به دوازده قرن قبل از میلاد بر می گردد، یک بندر تجاری بوده و بیشتر داد و ستد های بین المللی از طریق این بندر صورت می گرفته است. این شهر در 32 کیلومتری شمال شرق اسکندریه قرار داشته و در قرن دوم بعد از میلاد ناپدید شده است. در واقع با بالا رفتن سطح آب دریا شهر هراکلیون به طور کامل به زیر آب فرو رفته رفته است.

ویرانه های شهر بعد از قرن ها از عمق 10 متری زمین کشف شده و اگر چه بازدید از آن تا حدودی دشوار است اما واقعاً ارزشش را دارد.

2safar

لیسبون، پرتغال، قدمت: 1200 سال قبل از میلاد

در لیسبون نیازی نیست به دنبال اثر تاریخی بگردید، خود شهر به حد کافی باستانی هست که نظر تمام دوستداران تاریخ را به خود جلب می کند. پیشینه ی این شهر به 1200 سال قبل از میلاد بر میگردد که چنین قدمتی برای شهری که امروزه به عنوان شهری معروف و پایتخت پرتغال شناخته می شود حیرت انگیز است. در واقع لیسبون یکی از تاریخی ترین شهر های اروپای غربی است. در طول اعصار اقوام گوناگونی چون ایبریان ها، سلت ها و سر انجام یونانی ها و فینیقی ها در این شهر زندگی می کرده اند. در حقیقت لیسبون یک بندر تجاری مهم و سرزنده بین قرن های ششم و هشتم قبل از میلاد بوده است.

2safar

نام شهر لیسبون از روی اُدیسه، قهرمان افسانه ی یولیسس، برداشته شده است و روزگاری قبل از کشف قاره ی آمریکا لیسبون لبه ی دنیا محسوب می شد و مردم تصور می کردند بعد از لیسبون دیگر سرزمینی وجود ندارد. متأسفانه آثاری از بنا ها و تمدن قبل از میلاد در لیسبون باقی نمانده است و تمام آثار به جا مانده از آن دوران در زلزله ی قرن هجدهم از بین رفته است. با این وجود در شهر مدرن لیسبون هنوز نوستالژیای دوران گذشته حس می شود و بازدید از این شهر قدم گذاشتن به تاریخ گذشتگان است.

2safar

وارناشی، هند، قدمت: 1700 سال قبل از میلاد

هند به خاطر وسلیسبون، پرتغال، قدمت: 1200 سال قبل از میلادعت و جایگاه کلیدی اش در نقشه ی جهان همواره سرزمینی بسیار با اهمیت محسوب می شده است و همان طور که انتظار می رود از آثار تاریخ و تمدن گذشته نیز بی نصیب نمانده است. در هند شهر هایی باستانی تر از واراناشی نیز وجود دارد اما این شهر به نسبت زیبایی و غنای فرهنگی اش چندان شناخته شده نیست و ارزش معرفی را دارد.

بر اساس افسانه ها، واراناشی توسط خدای هندو، شیوا، ساخته شده و قدمتش به هفده قرن قبل از میلاد بر می گردد. البته آثار تمدن در این شهر از یازده قرن قبل از میلاد به جای مانده است اما همچنان واراناشی یکی از قدیمی ترین شهر های هند محسوب می شود. این شهر روح و فضایی دارد که خیلی زود شما را تحت تأثیر قرار می دهد طوری که با پا گذاشتن به آن ناخودآگاه قرن ها رفته و تمدن های پیشین را احساس می کنید و متوجه می شوید قدم به خاکی عجیب و پر خاطره گذاشته اید.

2safar

شهر گمشده ی کارال، پرو، قدمت: 2600 سال قبل از میلاد

وقتی صحبت از تمدن های کهن پرو به میان می آید اغلب مردم به یاد ماچوپیچو می افتند. آن ها نمی دانند ماچوپیچو با تمام شکوه و زیبایی اش قدمتی آنچنانی ندارد و در قرن پانزدهم میلادی ساخته شده است. در پرو سایت دیگری وجود دارد که قدمتش فوق العاده است. شهر گمشده ی کارال یکی از قدیمی ترین شهر های قاره ی آمریکا بوده و مردمی مهربان و صلح طلب در آن زندگی می کرده اند. مردم این شهر بر خلاف بیشتر مردم اون دوران، اهل جنگ آوری نبودند بلکه زندگی خود را با موسیقی، تجارت و شادمانی می گذراندند. بازدید از آثار بازمانده ی این شهر می تواند تجربه ای فراموش نشدنی باشد.

2safar

لویانگ، چین، قدمت: 1900 سال قبل از میلاد

نقش کشور چین در پیشرفت تمدن قابل چشم پوشی نیست. یکی از شهر های باستانی چین که تأثیر بسیاری در رشد و پیشرفت دنیای دیروز داشته است لویانگ است. این شهر در مرکز چین قرار دارد و زادگاه تمدن چین بوده است. در گذشته 9 سلسله ی پادشاهی در این شهر حکمفرمایی کرده اند و نخستین معبد بودایی چین و همچنین اولین قصر پادشاهی این کشور در لویانگ بنا گردیده است.

برای کسانی که به تاریخ چین علاقه مند هستند، شهر لویانگ بسیار الهام بخش است. هر چه بیشتر با تاریخ آشنایی داشته باشید بیشتر علاقه مند می شوید که این شهر سحر آمیز را ببینید و با گذشته ارتباط نزدیک تری برقرار کنید.

2safar

بیت المقدس، فلسطین، قدمت: 2800 سال قبل از میلاد

مورخین بر این باور هستند که بیت المقدس یکی از قدیمی ترین شهر های جهان است که عمری بین 4000 تا 5000 سال دارد. این سرزمین جزء تأثیر گذار ترین نقاط کره ی زمین از گذشته تا کنون بوده و به عنوان زادگاه پیامبران و همچنین سرزمینی مقدس از اهمیت و احترام فوق العاده ای برخوردار بوده و هست.

در بیت المقدس آثار مذهبی بسیاری از گذشته به جای مانده است و هر کدام از این آثار قدمتی باور نکردنی دارند. متأسفانه به دلیل توسعه های شهری مدرن بخشی از فرهنگ و گذشته ی این سرزمین نابود شده یا در معرض خطر می باشد. به همین دلیل سازمان جهانی میراث فرهنگی یونسکو نام شهر قدیمی بیت المقدس را در فهرست نقاط تاریخیِ در معرض نابودی قرار داده است.

2safar

معابد گانتیجا Ġgantija، مالت، قدمت: 3600 سال قبل از میلاد

کم کم فهرست ما به آثاری می رسد که قدمتی بیش از 3000 سال قبل از میلاد مسیح را دارند. یکی از این مکان های استثنائی در کره ی زمین که نسبت به قدمت و اهمیتش نسبتاً ناشناخته مانده است گانتیجا در مالت است. این معابد با قدمت 3600 سال از کهن ترین ساختار های عصر نوسنگی در جهان هستند و حتی از شهر قدیم بیت المقدس یا اهرام مصر قدیمی تر می باشند.

معابد گانتیجا در جزیره ی گازو در کشور مالت و در دریای مدیترانه قرار دارند. آن ها پس از بنای گُبکی تپه که بعداً در همین مقاله معرفی می شود، قدیمی ترین بنا های مذهبی جهان محسوب می شوند. بر اساس شواهد تاریخی در این معابد مراسم رسمی و مذهبی برگزار می شده است.

2safar

پلودیف Plovdiv ، بلغارستان، قدمت: 3600 سال قبل از میلاد

پیش از این یکی از قدیمی ترین شهر های اروپای غربی، لیسبون را معرفی کردیم. حال نوبت به معرفی شهری باستانی در اروپای شرقی است که قدمتی حتی بیش از لیسبون دارد. نخستین آثار تمدن در پلودیف به 6000 هزار سال قبل از میلاد می رسد اما شواهدی که مورخان در دست دارند مربوط به 3600 سال قبل از میلاد می شود. این شهر ابتدا قسمتی از خاک یونان و بعد بخشی از امپراطوری روم بود. به دنبال آن توسط ایرانیان، سلت ها، آلمانی ها، یونانی ها، اسلاو ها، مجار ها و ترک ها مورد هجوم قرار گرفت. به دلیل جایگاه کلیدی این شهر در گلوگاه اروپا در طول تاریخ جنگ های زیادی به خاطر آن صورت گرفته است. امروزه پلودیف بخشی از خاک بلغارستان است و معماری چشم نواز آن و همچنین ساختمان های تاریخی و باستانی اش موجب شده یکی از جاذبه های توریستی این کشور باشد.

2safar

شوش، ایران، قدمت: 4500 سال قبل از میلاد

شوش که یکی از میراث ثبت شده ی یونسکو است در غرب کشورمان قرار دارد و قدمتش حیرت انگیز است. کلمه ی شوش به معنای نیلوفر آبی است و هنوز هم نیلوفر های زیادی در این شهر دیده می شوند.

در شوش آرامگاه دانیال نبی قرار دارد و همچنین کاخ ها و قلعه های باستانی شگفت انگیزی در این شهر وجود دارند که دیدنشان به همگان توصیه می شود. برای دیدن باستانی ترین آثار جهان الزاماً مجبور نیستید مسافت زیادی سفر کنید یا هزینه ی بالایی متحمل شوید. از نزدیک ترین نقاط به محل زندگی خود می توان شروع کرد و جهان را دید.

2safar

سیدون، لبنان، قدمت: 4000 تا 5000 سال قبل از میلاد

امروزه سیدون سومین شهر بزرگ لبنان است که در ساحل دریای مدیترانه و چهل کیلومتری بیروت، پایتخت لبنان قرار دارد. بر اساس کتب مذهبی، سیدون نام اولین پسر کنعان بوده است. کنعان نیز پسر حام بوده و در نتیجه سیدون نتیجه ی حضرت نوح بوده است. تاریخ شهر به پنج هزار سال قبل از میلاد بر می گردد و الفبای فینیقی در این شهر ابداع شده است. بازدید از این شهر قدیمی و در عین حال مقدس می تواند تجربه ای فراموش نشدنی باشد.

2safar

اریحا یا جریکو Jericho ، فلسطین، قدمت: 8000 سال قبل از میلاد

کم کم فهرست ما به باستانی ترین نقاط جهان می رسد. یکی از عجیب ترین و تاریخی ترین شهر های کره ی زمین بدون شک اریحا در فلسطین است. این شهر در جوار رودخانه ی اردن قرار دارد و به خاطر برخورداری از منابع آبی و همچنین آب و هوای گرم همواره مورد توجه کوچ نشینان و عشایر بوده است.

این شهر امروزه تخریب شده است اما هنوز می توان آثار از تمدن های گذشته را در آن مشاهده کرد. بازمانده های برج و دیوار اریحا همواره نظر باستان شناسان و تاریخ دوستان را به خود جلب کرده است و احتمال دارد این شهر، نخستین سکونت گاه شهری تاریخ بوده باشد.

2safar

گبگلی تپه Göbekli Tepe ، ترکیه، قدمت: 11000 سال قبل از میلاد

قدیمی ترین اثر مذهبی در جهان گبگلی تپه در کشور ترکیه است که قدمت آن به 11 هزار سال قبل از میلاد مسیح بر می گردد. این سایت باستانی در دهه ی 1960 کشف شد و اهمیت تاریخی آن در سال 1994 به اثبات رسید. در واقع گبگلی تپه تصور ما در مورد تمام تاریخ بشر را تغییر داد. پیش از این ما گمان می کردیم انسان ها از حدود ده هزار سال قبل شروع به خانه سازی و انتخاب اقامتگاه دائمی برای خود کرده اند. در حالی گبگلی تپه ده هزار سال قبل از این تاریخ فرضی ساخته شده است و در نتیجه بشر خیلی زودتر از آن چه قبلاً تصور می شد به خانه سازی و ساکن شدن در نقطه ای ثابت روی آورده است.

2safar