مسجد طلائی دهلی هند

جاذبه های گردشگری جهان - مسجد طلائی دهلی هند

2safar

در نزدیکی قلعه ی سرخ یا همان لال قلعه(که پیش تر در سایت 2safar به معرفی آن پرداخته ایم) جاذبه ی تاریخی و گردشگری دیگری وجود دارد، که بدون شک تماشای آن لحظات لذت بخشی برای شما رقم می زند. این مکان تاریخی، در قسمت جنوب غربی دروازه ی قلعه ی سرخ قرار دارد، مسجدی تاریخی با هویت معماری تلفیقی پیش روی شما قرار خواهد داشت . این مسجد در خلال سالهای 1747 و 1751 ساخته شده و اثری متعلق به امپراتوری گورکانی است. این مسجد تاریخی را با نام های مسجد طلائی و مسجد سانهری می شناسند، که به دستور قدسیا بیگم برای نواب بهادر جاود خان (Nawab Bahadur Javed Khan) یکی از اشراف دربار گورکانی ساخته شد. ساخت این مسجد مقارن با سلطنت احمد شاه بهادر بوده و مادر او قدسیا بیگم(Qudsia Begum) این مسجد را بنا کرد.

2safar

شکل و ساختار معماری این بنای تاریخی، مهمترین ویژگی این بنای مذهبی و تاریخی است. اگر در مسیر 2safar با ما همراه بوده باشید، خواهید دانست، مهمترین ویژگی معماری این دوره ی تاریخی هندوستان، با المان های معماری ایرانی، هند و مغولی آمیخته است و گورکانی ها با توجه به گرایش به اسلام بیشترین تاثیر را اشاعه این دین در شبه قاره داشتند و بیشترین المان های اسلامی های را در این کشور از خود برجای گذاشته است. مهمترین ویژگی بنای مسجد طلائی سه گنبد آن است، که اسم مسجد را هم آن گرفته اند البته جنس گنبد ها از مس است و در ساخت این گنبد از هنرمندان مسگر بهره گرفته اند. با این حال در هرگوشه ی این بنای تاریخی جذاب گردشگران می توانند نمونه های مختلفی از هنر معماری متعلق به آن دوره ی تاریخی را مشاهده کنند.

2safar

در دوسمت سه گنبد زیبای مسجد، دو مناره قرار دارد ، که نمای باشکوه و باوقاری را به مسجد بخشیده است. از دیگر هنر های پر تکرار مسجد سانهری یا همان مسجد طلائی می توان به گچ کاری های زیبا و چشم نواز این مسجد اشاره کرد. سالن اصلی مسجد و نماز خانه این مکان دیدنی ترین بخش آن در قسمت داخلی است که در زیر گنبد مرکزی و اصلی اش، گچ بری ها بیشتر به چشم می آیند. معماری و هنر در این مسجد تماشایی است و روایت فرهنگ و هویت تاریخی این سرزمین کهن می باشد. در سالن اصلی گردشگران کتیبه ای را خواهند دید، نام سازندگان و اطلاعات تاریخی این مسجد را بیان می کند.

2safar

با این حال، این مسجد در سال های اخیر بیشتر مورد توجه قرار گرفته و بازسازی های متعددی برای حفظ آن انجام شده است، اما قدیمی ترین بازسازی و مرمت در این مسجد متعلق به همان دوران گورکانی است، که در خلال سلطنت بهادر شاه دوم صورت گرفت و قسمت های از مسجد ترمیم شد و بخش های از سقف مسی گنبد نیز مرمت شد. مسجد طلائی در نزدیکی قلعه ی سرخ اثر و نشانی دیگر از دورانی پر جلال و شکوه است، که مسلمانان گورکانی حاکمان این سرزمین تاریخی به شمار می آمدند و هنر و معماری رایج در آن دوره ی تاریخی نیز را به خدمت خود گرفته بودند، به گونه ای که تنها آن بنا های فاخر و زیبا بیشتر نام و نشان گورکانیان مسلمان در این سرزمین زیبا و تاریخی است.