بقعه ی بابا یادگار کرمانشاه

جاذبه های گردشگری ایران - بقعه ی بابا یادگار کرمانشاه

2safar

در ادامه ی معرفی مکان ها و جاذبه های گردشگری مذاهب و اقلیت های دینی در کرمانشاه به بقعه ی بابا یادگار می رسیم.این آرامگاه در روستای زردهِ منطقه ی بابا یادگار از توابع شهرستان دالاهو قرار دارد و یکی از آثار ملی ایران از سال 1353 شناخته شده و ازجمله مقاصد گردشگران در کرمانشاه است. این آرامگاه متعلق به یکی از فرقه های مذهبی در نواحی غرب، شمال غرب ایران و بخش های شرقی کشور عراق به نام یارسان یا اهل حق است که در معرفی گره بان در 2safar از آنها به طور خلاصه صحبت کردیم.

2safar

اگر بخواهیم به طور خلاصه در خصوص این فرقه بدانیم باید بگوئیم که اهل حق یا یارسان آئینی سلسله ای است که وابسته به فرقه و خاندان مشخصی است هرچند اعتقادات و باور های مشترکی میان آنها وجود دارد اما آداب و رسوم و همچنین باور های متفاوت آنها وابسته به خاندانی است که از آن پیروی می کنند. در برخی متون این سلسله یِ اعتقادی را به باور های پیش از اسلامی متصل می کنند هرچند ساختار موجود این آئین در قرن هفتم هجری با سلطان سهاک شکل گرفت. این آئین پیروان زیادی در مناطق مختلف ایران داشته و دارد و همچنین در عراق هم پیروان بسیاری از این آئین پیروی می کنند به طور خلاصه نام بسیاری مانند یارسان، یاری، گاه گوران گاه شاملو، قره قویونلو، گورنلر ،قزلباش، کاکاوند، کاکه ای و صارلی در فواصل تاریخی مختلف در نقاط گوناگون ایران به آئین داده شده است.

2safar

اما بقعه بابا یادگار یکی از مکان های مقدس این آئین به شمار می رود که بنا به باورهای مذهبی این فرقه، ایشان یکی از هفت تن اهل حق شناخته می شود و یکی از زیارتگاه آنها به شمار می آید. بابا یادگار فرزند سلطان سهاک بوده که بنا به دستور وی به هندوستان و پاکستان هجرت می کند و به یکی از شخصیت های بزرگ این فرقه تبدیل می شود. همین اطلاعات اندک در خصوص چنین شخصیتی کافی است تا دلیل اقبال و تقدس چنین مکانی را درک کنیم. بنای این مکان هم ساختاری بسیار ساده دارد که مقبره ی بابا یادگار در یک سازه مربعی شکل کوچک قرار گرفته است و یک گنبد کوچک مخروطی شکل هم در بالای ساخته شده است. این بنا به لحاظ معماری جاذبه فوق العاده ای به شمار نمی رود و تزئینات خاص و معماری بخصوصی در این بنا به کار نرفته است، اما سادگی چنین مکانی با وجود حجم بالای پیروان آن، نکته ی قابل تامل و جذاب این مکان است.

2safar

اما این مقبره برای گردشگرانی که پیرو چنین آئینی نیستند نیز از جذابیت بالایی برخوردار است، جذابیتی که بخش های هویت مذهبی، اعتقادی و تاریخی قشر وسیعی از مردم در این نواحی و حتی دیگر نقاط ایران را نمایان می کند، گردشگران در چنین فضا هایی می توانند چهره های هویت های متفاوت موجود در کشور را نظاره گر باشند و درک بهتر و درست تری نسبت به این آئین پیدا کنند. دیدن و شنیدن باور ها ، هویت ها و تاریخ فرقه های متفاوت از نزدیک ، برای گردشگران امکان فهم بهتر و درنتیجه زندگی انسانی تر را فراهم می کند. گردشگران با شناخت تاریخی چنین فرقه ها و آئینی می توانند کج فهمی ها و تعارضات هویتی دروغین را کشف کنند و حاملان پیغام دوستی و نزدیکی انسان ها باشند.