حمام وکیل شیراز

2safar

در جاذبه های گردشگری شهر شیراز آثار متعلق به عصر زندیه و کریم خان زند یکی نام های پرتکرار این شهر به شمار می آید. کریم خان با به تخت نشستن اش در شیراز در سودای ساختن پایتختی افسانه ایی مانند اصفهان بود و در دوران زمامداری اش هم در آبادانی ایران و شیراز بسیار کوشید و قلمرو ایران در عهد زندیه از دوران پرثباتی برخوردار شد.

2safar

نمود های تلاش های کریم خان را پیش از این در معرفی جاذبه های گردشگری شیراز بر شمردیم و در این مطلب به یکی دیگر از آثار باقی مانده از دوران شکوه و اقتدار کریم خانی اشاره خواهیم کرد. حمام وکیل در قلب شهر شیراز در کنار بازار و مسجد وکیل قرار دارد، این بنا به دستور کریم خان و همزمان با دیگر آثار تاریخی همسایه اش ( در غرب مسجد وکیل) ساخته شد و امروزه یکی از مقاصد گردشگری در تور شیراز به شمار می رود.

2safar

حمام وکیلی یکی از بزرگترین حمام های ایران است که در مساحتی بالغ بر 1400 مترمربع بنا شده و به عنوان یکی از خدمات اجتماعی مهم و عام المنفعه شهر در دوران زندیه از اهمیت بالایی برخوردار بود. بسیار از مکان های قدیمی و تاریخی در ایران تنها دارای یک کارکرد ویژه نبودند و در کنار یک کاربرد خاص دارای کارکرد های اجتماعی و فرهنگی جانبی بودند و در کنار این کارکرد های جانبی فرهنگ و سنت های خاص عرفی و اجتماعی هم شکل می گرفت.

2safar

حمام ها یکی از مکان های چند کاربردی در زمان های گذشته بودند، که در کنار خدمات بهداشتی و سلامت عمومی، یکی از پایگاه های اجتماعی و فرهنگی با توجه به طبقه و قشر های اجتماعی مردم بوده و در ساخت این بنا هم این نوع کارکردها هم مورد توجه قرار گرفته است و گردشگران امروزه در شیراز با وجود مجسمه های مومی ساخته شده در حمام وکیل، می توانند سبک و هویت اجتماعی مردم در دوران زندیه را بهتر درک کنند.

2safar

اما حمام وکیل علاوه بر این ویژگی ها دارای جاذبه های زیباشناسانه و معماری هم هست، ویژگی های این بنای متعلق به دوران زندیه را به یکی از برجسته ترین آثار تاریخی و گردشگری شیراز تبدیل کرده است. حمام وکیل یکی دیگر از نمود های معماری ایران در عهد زندیه است که هنر های معماری با ظرافت و هنر مندی تمام در این بنا بکار رفته است.

2safar

حمام وکیل دارای بخش های مختلفی است که هر کدام با آراستگی هرچه تمام ساخته شده اند. ورودی، هشتی، سربینه، میان در، گرم خانه، خزینه، خلوت، تورن، فضای چال حوض، جلوخان، آب انبار، گاورو حیاز و منبع آب بخش هایی هستند که گردشگران می توانند آنها را از نزدیک ببینند.

2safar

حمام وکیل تا سال 1351 و دروران پهلوی دوم به عنوان حمام عمومی مورد استفاده قرار می گرفت که در این سال به اداره ی باشتان شناسی سپرده شد. البته بخش های مختلف حمام در سالهای پیشتر در عصر قاجار و پهلوی اول هم مورد مرمت قرار گرفت اما در این سال بود که دیگر کاربرد اصلی خود را از دست داد به عنوان یکی از آثار تاریخی شناخته شد.

2safar

نقوش برجسته و تزئینات چشم نواز آهکی در طاق ها و بخش های مختلف هم برای گردشگران جذابیت بسیاری دارد و در این بنا هنر و معماری ایرانی توانمندی و هنر بالای خود را بار دیگر به بازدید کنندگان نشان می دهد.