خانه (حسینیه ی) امینی ها قزوین

جاذبه های گردشگری ایران - خانه (حسینیه ی) امینی ها قزوین

2safar

ذهن آدمی مانند شهری با خیابان ها ،کوچه ها و خانه ها پر است از خاطرات و نشانه گذاری هایی که افراد در طول عمرشان تصاویر خود آگاه و ناخودآگاه دیده شده را در گوشه و کنار این شهر می گذارند. سفر و دیدن مکان ها، خانه ها و بنا های قدیمی و مدرن، آثار تاریخی و باستانی ، یکی از منابع تامین این تصاویر ذهنی است، منبعی که به آرامی گوشه و کنار ذهن انسان را می سازد و فکر آدمی از میان کوچه پس کوچه های ذهن ساخته می شوند. برای همین سفر هم خوراک ذهن شما می شود ، دیدن بنا هایی زیبا، اصیل و باوقار کوچه های آرامی را در ذهن های ما خواهد ساخت.

2safar

از این رو، در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری ایران، در شهر قزوین، می خواهیم شما را به خانه ای زیبا ببریم، خانه ای تاریخی و به غایت دلنشین، این خانه متعلق به خانواده ی امینی هاست که مردم قزوین آن را حسینیه ی امینی های می نامند، چرا که کارکرد اجتماعی این بنای زیبا و باشکوه به عنوان یکی از حسینیه ی های شهر قزوین بوده است. خانه ی امینی ها، هم بر این اساس یک مکان مذهبی است که بخش هایی از مراسمات دینی و مذهبی در ماه های مختلف سال در این مکان صورت می گرفت.

2safar

حسینه ی امینی ها، در اواخر دوران قاجار ساخته شده و ماهیت کلی بنا، متعلق به عصر قجری است. بر اساس سند مکتوب این بنا، حسینه ی امینی ها در سال 1275 هجری قمری در دو طبقه و درمساحتی در حدود 2500 متر ساخته می شود، حاج محمد رضا امینی از تجار و ثروتمندان بنام شهر قزوین این خانه را به صورت وقف برای امور مذهبی و آئینی بنا می کند و امروزه این خانه زیبا یکی از جاذبه های گردشگری دیدنی و البته محبوب شهر قزوین به شمار می آید.

2safar

پلان کلی بنا از دو حیاط شمالی و جنوبی ، سه تالار و زیر زمینی وسیع به متراژ بنا که سردابِ، شربتخانه و انبار در آنجا قرار دارند، تشکیل می شود. نمای بیرونی خانه ی امینی ها با مصالح متداول خانه های ایرانی در قزوین همان آجر ساخته شده است، آجر کاری های ساده با طاق ها و ماهیتی ایرانی، که پنجره های اُرسی زیبای از بیرون از خانه جلوه ای باشکوه با نمای خارجی بنا بخشیده است.

2safar

قسمت اصلی این بنا را سه تالار مرکزی آن تشکیل می دهد، سه تالاری که هویت خانه ی امینی ها چه به لحاظ کارکردی و چه از نظر جذابیت معماری در آن جا شکل می گیرد. این سه تالار به صورت موازی در کنار هم قرار گرفته اند و دو تالار کنار نسبت به تالار وسطی کوچک تر است اما در این بخش گردشگران شاهد حجم فراوانی از هنر معماری ایرانی خواهند بود، هنر هایی که هر کدام به تنهایی جذابه ای خاص و فراموش نشدنی به حساب می آید، اما گردشگران در سه تالار حسینیه ای امینی ها می توانند شاهد آئینه کاری دقیق و زیبای، نقاشی های چشم نواز سقف ، گچبری های ظریف مینیاتور مانند و گره بندی های چوبی مثال زدنی باشند. همچنین چلچراغ با شکوه و زیبای این تالار ها هم از قسمت های جذاب و دیدنی این بنا زیبا به شمار می رود. اما بدون شک قسمت دیدنی و جذاب تالار های و بنای حسینیه ی امینی ها در ها و پنجره های اُرسی است، که امکان بالا رفتن چنین پنجره و در هایی سه تالار را به هم متصل می کند، این کارکرد در کنار زیبایی خیره کننده ی این در های ایرانی ، گردشگران را شیفته خود می سازد و حس شیفتگی بیشتری را با معماری ایرانی و نبوغ و ذوق مواج در این هنر ایجاد می کند.