عمارت سالار سعید خانه ملا لطف الله شیخ الاسلام سنندج

جاذبه های گردشگری ایران - عمارت سالار سعید خانه ملا لطف الله شیخ الاسلام سنندج

2safar

در ادامه ی معرفی خانه ی ملا لطف الله شیخ الاسلام، قاض القضات کردستان، به بخش بیرونی این خانه می رسیم، همان طور که پیش در سایت 2safar گفته شد، پس از مرگ شیخ الاسلام، قسمت اندرونی به خانواده ی حبیبی فروخته شد و عمارت بیرونی خانه ی شیخ الاسلام، به عبدالحمید خان سنندجی معروف به سالار سعید واگذار گردید و در اوایل دهه ی 1350 مرمت و بازسازی گسترده ای در این دو بنا صورت گرفت و عمارت سالار سعید در سال 1354 به عنوان موزه سنندج افتتاح شد. در ابتدا به معرفی سازه ی عمارت سالار سعید خواهیم پرداخت و سپس با هم موزه سنندج آشنا می شویم.

2safar

همان که پیش گفته شد، هویت معماری این عمارت هم به دوران قاجاریه باز می گردد و عمارت بیرونی هم که امروزه با عنوان عمارت سالار سعید شناخته می شود، نیز توسط شیخ الاسلام ساخته شد. معماری این بخش از خانه شیخ الاسلام نمونه ی زیبا و تماشایی از المان ها و الگو های معماری رایج در عهد قاجاریه است. مهمترین مشخصه اصلی عمارت سالار سعید حیاط زیبایی است که به سبک خانه های ایرانی با حوضی زیبا هویت پیدا می کند و بنای اصلی خانه هم در مقابل این حوض رخ نمایی می کند.

2safar

بنای اصلی عمارت سالار سعید، شامل خانه ای یک طبقه می باشد که زیر زمینی آن را یک محیط سنتی و دلنشین و درست منطبق با المان های بسیاری از خانه های عهد قاجار تشکیل می دهد. مهمترین ویژگی این زیر زمین، حوضخانه ای است که فضا و محیط بسیار زیبایی را ایجاد می کند. از جمله هنر های بکار رفته در این عمارت، که هویت اش بیشتر نمایان می نماید، گچ بری هایی است که در کنار آینه کاری های آن دوره ی تاریخی زیبایی های خانه را دوچندان می کنند. آجر کاری دیگر هنری است که در معماری رایج عهد قاجار بیشترین فضا را به خود اختصاص می داد و نمای بیرونی، ستون ها و بخش های خارجی و حتی داخلی را با آجری کاری های زیبا می ساختند. چوب و هنر های مرتبط به آن هم از دیگر هنر های پرتکرار در این عمارت است که در ها و پنجره های باشکوه و چشم نوازش را می توان نمونه این هنر دانست. پنجره های اُروسی عمارت سالار سعید با شیشه های رنگارنگ و خیره کننده اش در قسمت داخلی عمارت شکوه و جلوه بیشتری دارد. یکی از هنر های معماری ایرانی بخدمت گرفتن نور و ترکیب آن با شیشه های رنگی است، که البته در سبک های و دوره های مختلفی از معماری ایرانی می توان شاهد آن بود اما در معماری رایج در عهد قاجار، پنجره های اُروسی و شیشه های رنگی اش، یکی از المان های آن به شمار می آید. گردشگران می توانند در بنا های مختلفی از عهد قاجار این المان زیبا و تماشایی را ببینند.

2safar

از دیگر گوشه های زیبای این عمارت می توان به گنبد های گچ بری شده ی قسمت های مختلف و به خصوص سقف گنبد دار زیر زمین اشاره کرد. همان طور که گفته شد، این عمارت امروزه محل موزه ی سنندج است، اما بدون این موزه هم، عمارت سالار سعید یا همان قسمت بیرونی خانه ی ملا لطف الله شیخ الاسلام مجموعه ای زیبا و نمونه ای تماشایی از معماری عهد قاجار در شهر سنندج بود. با ما همراه باشید تا با موزه ی سنندج آشنا شویم.