موزه ی ضرابخانه کرمان

2safar

در داستان های کودکی وجود فرشته و اهریمن در کنار انسان به شکل سیاه و سفید هنوز در ذهن ما هست و هنوز هم می توان رد فرشته و اهریمن را بر روی شانه هایمان حس کنیم. اگر خوب نگاه کنیم، می بینیم هر چیزی که انسان هم آن را ابداع و اختراع کرده ، دارای دو روح خوب و بد است ، که در کنار مزیت ها و نعمت های فراوانش، باعث به وجود آمدن اتفاقات بد و حتی خونین هم می شود.

2safar

پول یکی از همین هاست، که به عنوان یکی از ابداعات و اختراعات بزرگ انسان می توان از آن نام برد و گفتن مزیت ها و مشکلات به وجود آمده ی پس از آن هم در اینجا لازم نیست اما هر چه هست نقش پر رنگی در زندگی ما دارد و اهمیت و جایگاه ویژه ای در تاریخ کشور ها و ملت داشته و خواهد داشت.

2safar

از این رو، در این مطلب به موزه ی ضرابخانه ی گنجعلی خان در کرمان سر می زنیم و شما را با این مکان تاریخی، دیدنی و جذاب آشنا خواهیم خواهد کرد. ساختمان این موزه در کنار بازار مسگر ها در شمال میدان گنجعلی خان کرمان و مقابل حمام گنجعلی خان قرار دارد و همان طور که فکر می کنید بخشی از مجموعه ی گنجعلی خان به شمار می رود که به طور مفصل در معرفی دیگر بخش های این مجموعه به نحوه ساخت و زمان آنها پرداخته ایم.

2safar

در مرمت هایی که در دهه ی 1350 شمسی صورت گرفت، تعدادی سکه و فلز مرتبط با ضرب سکه کشف شد، که احتمالات ضرابخانه بودن این مکان را در عهد صفویه به یقین تبدیل کرد، که این بنا در دوران زمامداری گنجعلی خان بر کرمان ساخته شده بود، که به عنوان یکی از شهر های مهم ایران امر ضرب سکه عهد شاه عباس کبیر و سلاطین بعد از او را برعهده داشت.

2safar

نمای ساده و آجری بنای موزه با اِلمان های معماری ایرانی عهد صفویه همخوانی دارد و گنبد مرکزی و کلاه فرنگی بالای آن نور را به فضای داخل بنا انتقال می دهد، حوض مربع شکل و زیبای زیر گنبد باعث انعکاس نور در آب و شکست نور می شود و بازی نور در این مکان هم مانند حمام گنجعلی خان فضای زیبایی را ایجاد می کند.

2safar

طاق های چهار طرف که به یک اتاق منتهی می شوند ، تمام فضای ضراب خانه را تشکیل می دهند، محیطی که در دهه ی 1370 به عنوان موزه سکه و پول های رایج در دوران مختلف تاریخ ایران بازگشایی شد و گردشگران به عنوان موزه ی ضرابخانه ی گنجعلی خان از آن دیدن می کنند. در این موزه گردشگران می توانند بالغ بر 500 سکه از دوره های اشکانیان، ساسانیان، امویان، عباسیان، تیموریان، آق قویونلو ها، قراقویونلوها، ایلخانیان، افشاریان، صفویان، زندیان، قاجاریه و پهلوی را از نزدیک ببینند و همچنین اسکانس های عهد قاجاریه و پهلوی هم در معرض دید گردشگران قرار دارد.

2safar

سکه یکی از عناصر مهم تمدنی، فرهنگی و تاریخی است که در کنار ارزش تاریخی آنها و بسته به جنس و زمان ضربشان به لحاظ باستان شناسی دارای ارزش بالایی هستند، چرا سکه نماد قدرت، فرهنگ، تاریخ و اقتدار دوره ها و حکومت های مختلف در تاریخ است ، که اطلاعات بسیاری در خصوص حکومت، جامعه و قدرت اقتصادی در دوره های مختلف تاریخی ایران را ارائه می کند.

2safar