پل ابراهیم آباد اردبیل

جاذبه های گردشگری ایران - پل ابراهیم آباد اردبیل

2safar

پیش تر در سایت 2safar ، به معرفی پل با نام ججین یا هفت چشمه متعلق به دوران صفویه پرداختیم و به این مهم اشاره کردیم که اهمیت و جایگاه شهر اردبیل برای شاهان و دربار حکومت صفوی، آنقدر بالا بود که مانند پایتخت پر شکوه صفویه یعنی اصفهان شاهد آثار و بقایایی مانند پل ها هستیم. در ادامه ی همان مسیر به اثری دیگر و پلی دیگر متعلق به دوران صفویه در شهر تاریخی اردبیل می رسیم. این پل از گذشته بخشی از شهر اردبیل به شمار می رفته و یکی از پل های زیبا است، که در عهد صفویه بنا شده است. پل ابراهیم آباد در میان دو محله ی اوچدکان و ابراهیم آباد قرار دارد، که رودخانه ی بالخلو این میان عبور می کند و نام پل هم به خاطر کوچه ابراهیم آباد در نزدیکی پل است.

2safar

شکل، ظاهر و ساختار پل به گونه ای است، که از زیبایی بسیاری برخوردار می باشد و گردشگران می توانند اثری زیبا و تاریخی را از نزدیک مشاهده کنند. این اثر، پلی بزرگ با وسعت و دهانه ی متعدد نیست، کل طول پل بالغ بر 36 متر است، که در 3 متر عرض تشکیل شده است، ارتفاع بلند ترین تقطه ی پل هم در حدود 5 متر می باشد. اما مشخصه اصلی پل زیبایی و نمایی باشکوهی است که معماران این اثر به آن بخشیده اند.

2safar

پل ابراهیم آباد نمونه ی زیبایی از هنر معماری و مهندسی ایرانی عهد صفویه است، که با آجر، سنگ، آهک و گچ بنایی را بر سر رود خانه ای خروشان ساخته اند که قرن هاست، همچنان پابرجا و شکیل خودنمایی می کند. ساختار ظاهری پل، با سه طاق بزرگ و آجری اش بیشتر به چشم می آید، سه طاقی که در کنار دو طاق کوچک تر به جناقی به هم متصل هستند و این تقارن میان طاق های بزرگ و کوچک، اثری زیبا را خلق کرده است.

2safar

در دنیای امروز، پل های زیبا و فلزی بی شمار در گوشه و کنار شهر های مختلف جهان قابل مشاهده اند، اما این پل های آجری و قدیمی چنان با صلابت و زیبا ساخته شده اند، که بسیاری از گردشگران دیدن این آثار تاریخی و پا برجا را بر آن آثار مدرن ترجیح می دهند، هرچند هر اثر ارزش، اعتبار و زیبایی خود را دارد، اما از دست پل ها، علاوه بر زیبایی ظاهر و ساختاری، تمدن و تاریخی آن حوزه ی جغرافیایی را نمایان می سازد، همان طور که در بسیار از سفر نامه های سیاحان غربی(افرادی مانند آدام اولناریوس آلمانی و پیترودلاواله از ایتالیا) به ایران از این پل یاد شده است.

2safar

از دیگر بخش های دیدنی این پل می توان به پل شکن های سنگی و برجستگی های آجری نیم دایره ای که در دو سه پل قرار دارد و علاوه بر زیبایی به استحکام پل نیز کمک می کنند. این اثر تاریخی بار ها مورد مرمت قرار گرفته و خوشبختانه، در دوره های مختلف تاریخ ایران یا از سوی مردم و یا از جانب حکومت ها، مورد توجه بوده است و به استثنای آسیب های طبیعی، آسیب جدی به پل وارد نیامده و گردشگران شهر اردبیل امروزه می توانند اثری زیبا، تاریخ و باوقار را در قسمت دیگری از شهر اردبیل مشاهده نمایند.