گرداب سنگی خرم آباد لرستان

جاذبه های گردشگری ایران - گرداب سنگی خرم آباد لرستان

2safar

با اقامت در شهر خرم آباد بیشتر با جاذبه های گردشگری و تاریخی این شهر آشنا خواهید شد و گوشه و کنارش می توانید نشانه های دیگری از شاپورخواست را ببنید، همان طور که پیش تر در معرفی شهر خرم آباد و جاذبه های گردشگری این شهر گفتیم، در زمان شاپور دوم پادشاه ساسانی شهری در مکان کنونی خرم آباد بنا می شود که به دلیل ساخت آن در دوران شاپور دوم، نامش را شاپور خواست می گذارند (که برای آشنایی بیشتر با آن می توانید به سایت 2safar مراجعه کنید) و آن شهر تاریخی و باستانی، دارای بخش ها مختلفی بوده که امروزه تعداد کمی از بنا های خاص اش هنوز هم در شهر کنونی خرم آباد وجود دارند که اگر با ما در این مسیر همراه بوده باشید، با این جاذبه های آشنایی پیدا کرده اید و در ادامه ی معرفی جاذبه های گردشگری این شهر به سراغ اثری دیگری از بقایای شهر شاپور خواست خواهیم رفت، اثری که آن را با نام گرداب سنگی می شناسند.

2safar

برای دیدن این اثر باستانی باید به میدان تختی در شمال غربی شهر خرم آباد بروید، این منطقه بافت قدیمی شهر محسوب می شود گرداب سنگی اثری ساخته شده با سنگ و ساروج است ( از مصالح اصلی در پروژه های عمرانی متعلق دوران ایران باستان) که همچنان کاربرد دیرینه اش را انجام می دهد. زیر این گرداب سنگی چشمه ای قرار دارد که در دوران ساسانی و در شهر شاپور خوایت برای انبار کردن و هدایت آب اقدام به ساخت این سازه ی عمرانی و مهندسی شده می کنند، اثری که یکی از نمود های پیشرفت جامعه آن روزگار به شمار می آید و گردشگران را با تمدنی آشنا خواهد کرد که شهر شاپورخواست در آن شاهد پروژه های عمرانی متعددی بوده و از سطح بالایی از آبادانی برخوردار بوده است.

2safar

این گرداب سنگی، با قطری 18 متری و ارتفاعی در حدود 18 متر یک سازه ی مهم در آن دوره ی تاریخی به شمار می آمد و که به تقسیم و کنترل آب می پرداخت. یکی از ویژگی های این گرداب کانال های سنگی است که در اطراف این سازه ساخته شده اند، برخی از این گرداب ها آب را به بخش های شهر هدایت می کردند و این کنال قابل کنترل است. اما نکته جالب دیگر در خصوص این سازه ی باستانی، احتمالاتی است که سازندگان این اثر در هنگام ساخت آن در نظر داشته اند. سال گذشته یعنی در زمستان 1397 و بهار 1398 بارش و بارندگی در نواحی غربی و جنوب شرقی ایران به گونه ای بود که طغیان رودخانه خسارت های بسیاری به بار آورد اما بسیاری از سازه های باستانی چنان با مهندسی و دقت ساخته شده بودند که علاوه بر مهار طغیان آب آن را به رود خانه ها هدایت می کردند. در خرم آباد و گرداب سنگی هم همین وضعیت وجود داشت و با بالا آمدن سطح آب و سر ریز شدن آن آب به کانال های اطراف ریخته شده و به سمت رود خانه هدایت شد. اتفاقی که نبوغ و مهارت معماران آن روزگار و پیشرفت های تمدنی آن برهه از تاریخ ایران را بهتر نشان می دهد.

2safar

بنا براین با قرار دادن المان های باستانی مختلفی که در شهر خرم آباد وجود دارد، ما با تصویر بهتری از شهر باستانی شاپور خواست رو به رو می شویم، شهری که می توان آن را یکی از شهر های آباد و پیشرفته روزگار پس از پادشاهی شاپور دوم ساسانی دانست.