گوردخمه ی دکان داوود کرمانشاه

جاذبه های گردشگری ایران - گوردخمه ی دکان داوود کرمانشاه

2safar

حکایت گوردخمه های باستانیِ ایرانی ِاستان کرمانشاه هنوز هم یکی از داستان های پر رمزی و راز است، که این ابهام را از خود گوردخمه ها وام گرفته اند، گوردخمه هایی که مرگ و آئین باستانی ایران بخصوص در دوره های ماد و هخامنشی را یادآور می شوند. پیش تر در قالب معرفی دیگر گوردخمه های استان کرمانشاه ، در 2safar برای شما توضیحاتی اجمالی را عنوان کردیم، که مفهوم و معنای این چنین مکان هایی برای شما عینیت بیشتری پیدا کنند، همان طور که گفته شد، این آئین باستانی با توجه به سبک زندگی محیطی در این مناطق در دوران ماد رواج داشت و در دیگر دوره ها بخصوص هخامنشیان ادامه پیدا کرد و بسیاری از اطلاعات دقیق در این خصوص از میان رفته و ما امروز تنها این مکان های رازآلود را به چشم جاذبه ی گردشگری نگاه می کنیم که البته منابع قوی برای شناخت و درک بهتر ما به شمار می روند.

2safar

شاید آخرین گوردخمه ای که در سفر 2safar به کرمانشاه خواهید دید، گوردخمه ی دکان داوود یا کل داو(نامی که مردم محلی به این مکان اطلاق می کنند) است، مکانی که در 3 کیلومتری شهر سرپل ذهاب قرار گرفته و 100 متر با جاده ی اصلی کرمانشاه به سمت سرپل ذهاب فاصله دارد. بر اساس یافته های باستان شناسان برخلاف نظر قبلی که این گوردخمه را متعلق به دوران ماد می دانستند، این اثر تاریخی متعلق به دوران هخامنشی است هرچند مانند هر عنصر مورد مطالعه ی دیگری قابل شک است، اما با بررسی های صورت گرفته، این اثر را به هخامنشیان نسبت می دهند، شاید در دوران ابتدائی این حکومت بوده و هویت های نشانه گذاری هم موید آن باشد.

2safar

با این همه، این اثر یکی از ارزشمند ترین آثار باستانی و تاریخی سرزمینی است که با حجم عظیمی از هویت های کهن روبه روست و توان اندکی در استفاده از این پتانسیل ها برای اعتبار بخشی و هویت سازی یک ملت دارد. کل داو از معدود گوردخمه هایی است که کارکرد ارتباط مرگ و زندگی را هنوز حفظ کرده و بسیاری این مکان را یک مکان مقدس تصور می کنند، که جدا از صحت و سقم چنین روایتی، کل داو ماهیت اصلی خودش را پس از گذشت سالیان متمادی نگه داشته است و این به واسطه ی مردم بومی این نواحی است که در دوران مختلف در اطراف این مکان مردگان خود را با آئین متنوع شان دفن کرده اند و گوردخمه ی کل داو هم در مرکزیت این جریان قرار دارد.

2safar

این مکان برای مردم اهل حق از ارزش اعتقادی برخوردار است، آنها بر این باورند که یکی از شخصیت های بزرگ مذهبی شان در این مکان دفن شده و تعداد زیادی به زیارت و نذر در این مکان می آیند. اما این گوردخمه ی باستانی بر روی صخره ای بزرگ قرار دارد که با هنر و تبحر حجاران عهد باستان تراشیده و حکاکی شده است. گوردخمه ی کل داو هم دارای ایوان است و ارتفاع کلی صفه ی تراشیده شده در حدود 6 متر است و که در پهنای 95 متر کوه را تراشیده اند و ایوان هم با طول تقریبی 7 متر صحنه ی باشکوهی را خلق کرده است و اتاقک و ورودی گوردخمه هم در وسط این تراش خوردگی ها قرار گرفته است.

2safar

از نکات دیدنی این گوردخمه ستون هایی بوده که امروز تنها سرستون و پایه هایش بر جامانده و تصور شکوه هنر چنین اثری در روزگار خود هیجان بیشتری را برای گردشگران ایجاد می کند. همچنین نقش حکاکی شده پایین گوردخمه هم بدون شک برای گردشگران جذابیت این اثر تاریخی را بیشتر می کند و تماشای گوردخمه ای دیگر در استان کرمانشاه شناخت جامع تر را برای گردشگران ایجاد می کند.