ایستگاه چاتراپاتی شیواجی بمبئی هند - قسمت دوم

جاذبه های گردشگری جهان - ایستگاه چاتراپاتی شیواجی بمبئی هند - قسمت دوم

2safar

در معرفی ایستگاه چاتراپاتی شیواجی به اهمیت تاریخی و اقتصادی این مکان تاریخی در شهر بمبئی پرداختیم، بنایی که یکی از نماد های شهر و کشور هندوستان به شمار می رود. اما با وجود نقش و جایگاه این پایانه ی محوری در تکوین و شکل گیری شهر بمبئی، معماری بنا و ساختار این اثر یکی از دلایل شناخته شدن آن می باشد. معماری اصلی بنا منعکس کننده سبک ها و طرح های گوتیک ویکتوریا در اواخر قرن 19 است. اما این بنا یک اثری تلفیقی است که منعکس کننده ی فرهنگ و باور های هندی نیز می باشد و از اینرو، اثری بیگانه محسوب نمی شود. سبک و تزئینات این بنا منطبق با المان های فرهنگ هندی و اروپایی بود و به نوعی نمادی تام و تمام از آن دوره ی تاریخی هندوستان است.

2safar

ایستگاه چاتراپاتی شیواجی با برج هایی برجسته و باشکوه و قوس های منحصر به فرد و خاص اش دارای شکل و ساختاری غیر عادی و بی رغیب است و به طور کلی می توان آن را یک موفقیت در آن دوره ی تاریخی دانست. ساختار و شکل معماری این ساختمان به استثنای اضافه شدن چند دفتر و تغییر کوچک به طور کلی همان طرح اولیه است. ایستگاه چاتراپاتی شیواجی C شکل است و دو محور متقارن در محور شرقی و غربی آن ساخته شده است. توسط یک گنبد بلند کانون اصلی سازه را تشکیل می دهد که با ردیف های متناسب از سازه های قوسی ، ردیف ها و پنجره ها مانند کاخ های هندی نمای بیرونی اش شکل می گیرد.

2safar

در ورودی ایستگاه چاتراپاتی شیواجی شیر و ببر به نمایندگی از دو کشور بریتانیا و هند قرار گرفته اند، یکی از بخش های مهم و تاریخی این بنا به شمار می آیند. سازه اصلی از ماسه سنگ و سنگ آهک ساخته شده است و قسمت داخلی این ایستگاه را با سنگ مرمر ایتالیایی پوشش داده اند. ایستگاه چاتراپاتی شیواجی علاوه بر 18 خط راه آهن ،از بخش های مختلفی تشکیل می شود که عظمت این بنای را تاریخی را بیشتر نمایان می کنند. حکاکی های چوبی ، کاشی ها ، نرده های آهنی و زینتی و تعداد متعدد و متنوع جزئیات تزئینی دیگر این ساختمان برای گردشگران دیدنی است و بدون شک آنها حیرت زده به اجزای مختلف بنا خیره خواهند شد، به طور کلی این ایستگاه را می توان نماد راه آهن قرن نوزدهم دانست که با معماری فوق العاده خاص و باشکوه ساخته شد.

2safar

یکی از بخش های دیدنی ایستگاه در قسمت بیرونی ساختمان، مجسمه هایی است هر کدام دارای هویتی خاص هستند و مانند نمایشگاهی باشکوه در معرض دید گردشگران و شهروندان بمبئی قرار دارند. چهره هایی که روی دیوار ایستگاه چاتراپاتی شیواجی به تصویر کشیده اند، به نوعی فرهنگ متکثر و متنوع بمبئی را به نمایش می گذارند، افراد مشهور و بزرگی که در ساخت این ایستگاه نقش مهمی داشته اند. از جمله سرهنگ جیمز هلند ، که گفته می شود ریاست مجمع عمومی راه آهن و شرکت های دیگر را در دسامبر 1886 بر عهده داشته است، جام جی بارت یکی از بازرگان نیکوکار و سخاوتمند هندی ،که نام او بر دانشکده هنر جی جی هم نقش بسته است ، لرد ری فرماندار بمبئی در خلال سالهای 1885-90 ، جاگناتا شانکار تاجر و سرمایه دار ثروتمند هندو ، مارکیس دالووشی استاندار کل هند در آن دوره ی تاریخی و سر بارتل فرر بارت از جمله صاحبان تصاویری هستند که نقش شان بر روی ساختمان ایستگاه چاتراپاتی شیواجی حک شده و امروزه گردشگران می توانند نتیجه ی تلاش های آن را بعد از دهه ها نظاره گر باشند.