معبد آرتمیس افسوس کوش آداسی

جاذبه های گردشگری جهان - معبد آرتمیس افسوس کوش آداسی

2safar

همیشه واژه ی عجایب هفتگانه ی جهان آن گونه رویایی و اساطیری است که انگار قرار نیست در جایی از این کره ی خاکی آن را از نزدیک ببینیم. اما در همین شهر افسوس که 2safar جاذبه های گردشگری آن را معرفی می کند، بنایی وجود دارد، که آن را یکی از عجایب هفتگانه ی دنیا می نامند، بنایی که به باور تاریخدانان از زیبا ترین سازه های بشر بوده و امروزه گردشگران می توانند این سازه ی اساطیری و افسانه گون را در میان خرابه های افسوس نظاره کنند.

2safar

معبد آرتمیس همان بنای افسانه ای شهر افسوس است که در سواحل غربی آسیای صغیر (ترکیه امروزی) در نزدیکی دریای اژه قرار دارد. بر اساس نوشته های یونانی پیش از معبد آرتمیس، معبدی قدیم وجود داشت که در قرن ششم پیش از میلاد، کرزوس پادشاهِ لیدیه ی باشکوه (که اوج دوران لیدیه در زمان حکومت این پادشاه بود) ساخته شده است. اندازه ی این معبد در روزگار خود دو برابر ابعاد سایر معابد یونانی بود که سنگ مرمر تشکیل می شد و از این روست که آن را یکی از هفت عجایب جهان باستان می نامند. یونانی ها به واسطه ی احترام به یکی از الهه های باستانی شان این معبد با شکوه را بنا کردند و نام آن الهه را هم بر آن نهاند ، از این رو، معبدآرتمیس متعلق به ایزد بانویی مقدس یونانیان آرتمیس بود. آرتمیس الهه ی عفاف ، شکار، وحوش ، جنگل ها و زایمان و باروری بودکه در متون یونانی آرتمیس را خواهر دوقلوی آپولو آورده اند. نقش و جایگاه آرتمیس در افسوس به گونه ای بوده که این الهه پرستش را آرتمیس افسوس (Artemis Ephesia) می خوانند و به نوعی نماد شهر افسوس در میان نسل های مختلف این شهر بود.

2safar

معبد آرتمیس در قرون بعد دستخوش تحولات بسیار شد. در قرن چهارم قبل از میلاد معبد آرتمیس به دست فردی که در کتب یونانی از او با نام هروستراتوس یاد می کنند در آتش سوخت. در خصوص این اتفاق داستان پردازی ها و افسانه سازی های بسیاری صورت گرفت، که تنها نقل قول هایی اساطیری هستند، اما جایگاه و اهمیت این معبد در میان یونانی ها به گونه ای بود که یونانیان بار دیگر معبد آرتمیس را از نو بنا کردند. این معبد افسانه ای چندین بار در جنگ ها و یورش های نظامی از میان رفت و باز هم از نو بنا شد، اما با رواج مسیحیت، معبد آرتمیس دیگر آن اقبال را در میان مردم افسوس نداشت و برای آخرین بار و همیشه توسط عده ای از مسیحیان ویران شد و دیگر ستون های این بنای باستانی برافراشته نشدند. گردشگران امروز در شهر افسوس از آن همه شکوه اساطیر و افسانه ای که در متون یونانی و رومی از آن سخن رفته است تنها می توانند پایه ها و یک ستون باقی مانده را از بزرگترین معبد در دریای مدیترانه باستان نگاه کنند. نامی که در میان بنایی مخروبه باز هم آوازه ی افسانه اش گردشگران بسیاری به این بخش از شهر افسوس می کشاند.

2safar