امام زاده سلطان سید عباس بجنورد - قسمت دوم
جاذبه های گردشگری ایران - امام زاده سلطان سید عباس بجنورد - قسمت دوم
در ادامه آشنایی با بنای امامزاده سلطان سید عباس فرزند امام موسی کاظم ع و برادر امام رضا ع در شهر بجنورد، به پلان کلی ، معماری و جزئیات زیبای این بنای تاریخی می پردازیم، با ما همراه باشید. پلان کلی امامزاده شامل یک بنای، چهار ضلعی است که در هر یک از اضلاع این بنا، یک درب ورودی قرار دارد. مهمترین المان معماری این بنا که شاخص ترین عنصر هویتی آن نیز به شمار می آید، گنبد فیروزه ای رنگی است که در مرکز این بنا قرار گرفته و حرم امامزاده هم درست در زیر این گنبد بلند و فیروزه ای رنگ قرار دارد.
امامزاده سلطان سید عباس نیز از نمونه های مکان ها مذهبی و امام زاده هایی است که بر اساس الگو های معماری ایرانی ساخته شده اند، هرچند به دلیل مرمت های متعدد و باز سازی های مختلف در دوره های تاریخی گوناگون نمی توان هویت مشخصی را به لحاظ دوره ی معماری بر روی این مکان بگذاریم ، اما به دلیل ویژگی های مشترک در سبک های مختلف معماری ایرانی در دوره های گوناگون، گردشگران با یک بنای تاریخی و هنری زیبا رو به رو هستند که هویت مذهبی و اعتقادی این مکان هم مقبولیت و جذابیت بیشتری برای این بنا ایجاد می کند. از بخش های متاخر این بنا، باید به دو ایوان امامزاده اشاره کرد، که در این بخش های از بنا می توان اشکال مختلفی از هنر معماری ایرانی را مشاهده کنید، ازکاشی کاری گرفته تا آجر کاری و خوشنویسی، هر کدام به شکلی زیبا زینت بخش این مکان تاریخی و مذهبی هستند.
از بخش های دیگر این امامزاده هم می توان از شبستان های این مجموعه نام برد، از جمله بخش های مهم و البته تازه ی این امام زاده هستند. در ایوان شرقی نیز دو برج ساخته شده که برگرفته از عناصر معماری ایرانی هستند، این دو برج در گوشه های بنا قرار دارند و جلوه ی خاصی به امامزاده بخشیده اند. کاشی کاری یکی از ویژگی های معماری ایرانی است، که در بنا های مذهبی و تاریخی دوران اسلامی بیشترین حضور را داند، از سوی دیگر به بهره گیری از هنر خوشنویس، ایات قرانی و اسم های متبرکه را نیز باز تاب می دهند، از این رو، کاشی کاری های این بنای تاریخی یکی از عناصر اصلی معماری آن محسوب می شوند، که با ترکیب رنگ فیروزه ای و لاجوردی نمایی بسیار زیبا پیدا کرده اند، از دیگر بخش های زیبا و درخشان این بنای مذهبی می توان شما را به دیدن کتیبه ی قرانی در ایوان اصلی امامزاده دعوت کرد. در واقع معماری ایرانی در دوران اسلامی با بهره مندی از عناصر دینی، آثار شاخصی را ایجاد کردند که نقش مهم و کلیدی در بارور و سازی و عمق بخشیدن به هویت مذهبی در ایران و در نواحی مختلف این سرزمین پهناور داشته است، مردم بجنورد امام زاده سلطان سید عباس را، معصوم زاده می دانند و این مکان در طی سالیان متمادی و طی قرن های مختلف، از مرکزیت بالایی میان مردم نواحی اطراف برخوردار بوده و بخشی از حافظه ی تاریخی، و خاطرات مشترک مردمان این منطقه است، به همین خاطر معصوم زاده را بدون شک باید از نزدیک دید و درک بهتری از بجنورد و مردمانش پیدا کرد.