آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی اردبیل - قسمت اول
در معرفی جاذبه های گردشگری شهر زیبای اردبیل، بدون شک بهترین انتخاب برای گردشگرانی که می خواهند از این شهر دیدن کنند، مقبره ی شیخ صفی الدین اردبیلی است. بنایی زیبا، اثری باشکوه و یکی از بهترین نمود های معماری ایرانی در سبک های پر قدرت آذری و اصفهان که از جمله سبک های معماری زیبا و شکیل ایرانی به شمار می آیند. مقبره و آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی از جنبه های مختلفی دارای اهمیت است که در کنار هم با بخش ها و اجزای مختلف آن آشنا خواهیم شد و این بنای تاریخی و زیبا را از جنبه های مختلف بررسی می کنیم.
شیخ صفی الدین اردبیلی در سال 650 هجری قمری به دنیا آمد و در جوانی زاهد شد، گرایش به تصوف در صفی الدین با سال ها زهد ریاضت همراه بود که به نحوی که او را برای سالیان متمادی از اردبیل دور کرد، او در بازگشت به زادگاهش اردبیل، خانقاهی بنا و طریقت صفویه را بنا نهاد و ریاست این طریقت را هم به صورت موروثی اعلام کرد، وی در سال 735 هجری قمری در اردبیل در گذشت و بنا بر وصیتش او را در خانقاه خود دفن کردند، اما با پایان یافتن زندگی او تازه گرایشات سیاسی حلقه اش بیشتر شد و یک از نوادگانش با نام اسماعیل بن شیخ حیدر بن شیخ جنید ملقب به شاه اسماعیل ختایی به عنوان بنیان گذار و اولین پادشاه سلسله صفویه یکی از مقتدر ترین حکومت های تاریخ ایران و اولین حکومت متمرکز ملی ایرانی پس از ورود اسلام را پایه گذاری کرد، که البته مقبره ی خود شاه اسماعیل اول(ختایی) هم در کنار آرامگاه جدش شیخ صفی الدین اردبیلی قرار دارد.
بنای اولیه آرمگاه شیخ صفی الدین، درست بعد از وفاتش توسط فرزند صدرالدین موسی در روی قبر او بنا شد اما اینا تارزه اولین اثری بود که در خانقاه سابق شیخ و آرامگاه کنونی اش بنا شد، با قدرت رسیدن شاه اسماعیل و نوادگان شیخ صفی الدین، اردبیل به پایتخت معنوی سلسله ی صفوی تبدیل شد و پادشاهان این سلسله به ایشان ارادت بسیار داشتند و مقبره ی شیخ همچنان برای مریدان و نوادگانش دارای جایگاه بالایی بود. از این رو، در هر دوره بخشی و بنایی به مجموعه اضافه شد و آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی در شهر اردبیل به کلکسیونی زیبا و چشم نواز از هنر های معماری و تزئینی دوران صفوی تبدیل شد. گردشگران در این آرامگاه می توانند تلفیقی زیبا از سبک معماری آذری و اصفهان را مشاهده کنند. در این مکان شما آثار درخشانی از هنرمندان معروف و برجسته دوران صفوی از جمله میر عماد را از نزدیک خواهید دید و به نوعی می توان این مقبره را موزه ی بسیار ارزشمند از هنر های عصر صفوی دانست. که در ادامه مسیر 2safar با بخش های قسمت های مختلف آرامگاه آشنا خواهیم شد و تلاش می کنیم تا اجزا و قسمت های مختلف این مجموعه ی کم نظیر را برای شما معرفی کنیم.