بازار سرپوشیده ی اردبیل - قسمت اول
در شهر های ایران مانند تهران، یزد، اصفهان، شیراز، کرمانشاه ، کرمان و دیگر شهر های قدیمی بازار قلب تپنده ی آن مناطق به شمار رفته و در حواشی خود المان های فرهنگی و ساختار اجتماعی شهر را سامان داده است، این در حالی است که وقتی قدم به درون این بازار ها می گذارید، دنیای سنتی با وجود تمام پیشرفت های تکنولوژیکی امروزه همچنان روح خود را حفظ کرده و فضای بسیار دلنشینی را برای گردشگران ایجاد می کند. این در حالی است که بازار های سنتی با وجود تغییرات امروزی در سبک تجارت همچنان شلوغ و پر طرفدار هستند و گردشگران در شهر های قدیمی ایران می توانند از این جاذبه ی سنتی و لذت همیشگی بهره مند شوند.
شهر اردبیل هم به واسطه ی تاریخ کهن و جایگاه استراتژک و جغرافیایی اش همواره محل تردد کاروان ها بوده و بسیاری از کاروان های جاده ی ابریشم مسیرشان با عبور این طی می کردند. به همین خاطر در شهر اردبیل ما شاهد بازاری سنتی و سرپوشیده هستیم که مانند دیگر بازار های سنتی ایرانی با برخورداری از المان های معماری ایرانی هویت معماری خود را دارد. براساس اطلاعات ثبت شده این بازار متعلق به دوران سلجوقی است، ساختار ابتدائی آن در این دوران شکل گرفته است. به طور دقیق تر این بازار سنتی در قرن ششم هجری قمری ساخته شد و مانند دیگر آثار متعلق به دوران سلجوقی با بهره مندی از المان های معماری ایرانی شکل گرفت اما در دوران صفویه بسیاری از المان های سبک اصفهان در این بنا ایجاد شد، به گونه ای که امروزه این مکان سنتی را بنای با المان های سبک اصفهان می خوانند.
شهر اردبیل به واسطه ی وجود آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی، در طول حکومت خاندان صفوی از جایگاه بالایی برخوردار بود و شاهان این سلسله اردبیل را پایتخت معنوی حکومت خود می دانستند از این رو، این شهر در این دوران از رونق و شکوفایی بسیاری برخوردار شد. بازار این شهر هم به همین دلیل، با روی کار آمدن خاندان صفویه وسعت و اعتبار بیشتری پیدا کرد و کاروان های تجاری مختلفی مسیر خود را به اردبیل ختم می کردند. بنابراین، در دوران سلطنت شاه تهماسب اول بازار سرپوشیده ی اردبیل سامان بیشتری پیدا کرد و راسته ها و بخش های مختلفی این مجموعه اضافه شد.
این مجموعه مانند دیگر بازار های سنتی ایرانی در درون خود قسمت ها ساختار های مختلفی دارد، مسجد و حمام این بازار هم از جمله بخش های موقوفه ای است که به خدمات عمومی برای مردم اردبیل اختصاص داده شد. با این حال، بسیاری از مغازه ها این بازار هم متعلق به بقعه ی شیخ صفی الدین اردبیلی بودند و بخشی از درآمد های آنان هم آرامگاه شیخ صفی الدین داده می شد. این بازاز سنتی بدون شک با برخورد از معماری ایرانی ، دارای فضا ومحیطی جذاب و دلنشین می باشد و گردشگران در میان راسته ها و بازار های این مجموعه تجاری تاریخی می توانند علاوه بر خرید سوغات و محصولات دیگر، لذت قدم زدن و آرامش محیط در این مکانی تاریخی تجربه ای نمایند. با ما همراه باشید تا در ادامه ی مسیر جزئیات بیشتری از این بازار سنتی ببینیم.