حرم رضوی مشهد - قسمت پنجم
جاذبه های گردشگری ایران - حرم رضوی مشهد - قسمت پنجم
حرم امام رضا نمونه ای کامل از هنر های معماری ایرانی است، که به عنوان بخش زیبا و مهمی از تمدن اسلامی شناخته می شود. چرا که این معماری در خدمت مکان هایی به محوریت دینی و مذهبی قرار گرفت و درختی وزین، زیبا و باشکوه در هنر تمدن اسلامی است، که البته این هنر ها توسط هنرمندان ایرانی بود که خلاقیت ، شعور و دانش خود را در خدمت تمدن اسلامی و شیعی قرار دادند و آثاری تاریخی و به یاد ماندی را خلق کردند. هنگامی به عکس، تصویر و یا نمای کلی حرم امام رضا از دور نگاه می اندازید، المان های معماری ایرانی، برجستگی نمایان و غیر قابل کتمانی دارند. مشخصه هایی که امروزه در آثار و بنا های متعدد سرزمین های اسلامی شاهد آن هستیم. یکی از المان ها، مناره هاست، که به عنوان یکی از عناصر اماکن اسلامی شناخته می شود و در دیگر سبک های معماری اسلامی هم می توان نمونه های فراوان و زیبایی را از انواع مختلف آن نظاره کرد.
در حرم رضوی هم مناره ها یکی از مشخصه های بنا به شمار می روند، که در کل به دوازده عدد می رسند، اما گردشگران می توانند دو مناره تاریخی این مجموعه عظیم را در صحن انقلاب و ایوان عباسی مشاهده کنند، مناره هایی که قرینه ی هم دیگر هستند اما در دو دوره ی مختلف تاریخی بنا شده اند، یکی به دستور شاه تهماسب صفوی دیگری به امر نادر شاه افشار(گلدسته ی ایوان عباسی را گلدسته نادری هم می نامند)، که هردو طلاکاری شده و مملو از هنر های کاشی کاری و آجر کاری ایرانی می باشند.
گردشگران بدون شک در کنار این مناره های عظیم شاهد بخشی از تاریخ این مجموعه مقدس خواهند بود. ارتفاع این مناره ها در حدود 40 متر می باشد. یکی از کارشناسان مصری به نام دکتر زکی محمد مناره های مساجد اسلامی را اثری از معماری ایرانی می داند که به آرامی بخشی از تمدن اسلامی شد و محلی برای گفتن اذان، در حالی که این اثر برای زیبا سازی و شکوه بیشتر بناها بکار می رفته است.
یکی از بخش هایی که گردشگران با طنین صدای آن فضا، محوطه و صحن های حرم رضوی را به یاد می آورند، صدار نقاره است، که در مجموعه ی حرم رضوی نامی آشنا و آرامش بخش است. شاید نشستن و گوش سپردن به صدای نقاره ها، برای هر شنونده ای زیبا باشد برای بسیاری قدم زدن در خاطراتی است که همواره از مشهد و حرم رضوی داشته اند. بنا بر اطلاعات ثبت شده در خصوص نقاره خانه حرم رضوی، این مکان را متعلق به قرن دهم می دانند، که بعد از آن در تمامی دوران تاریخی ایران، بخشی از هویت این مکان مقدس بوده است. نوازندگان نقاره را نوبت نواز و نوبت زن می نامند، که یکی از المان های فرهنگی ایرانی به شمار می رود. این مکان های در شهر های باستانی ایران وجود داشتند و ظهور خورشید را نوید می دادند. که به بخشی مذهبی و آئینی در حرم رضوی تبدیل شده است، درحالی بخشی از فرهنگ باستانی ایرانیان می باشد. اما این صدا درآرامگاه علی بن موسی الرضا صدایی معنوی، آرامش بخش و ماندگار است که همیشه در هرکجایی دنیا شما را به صحن های حرم رضوی و مشهد خواهد برد.