جاذبه های گردشگری ایران - مسجد امام بروجرد لرستان - قسمت اول
جاذبه های گردشگری ایران - مسجد امام بروجرد لرستان - قسمت اول
در ادامه ی معرفی جاذبه های گردشگری شهر بروجرد، مسجد امام این شهر به دلیل عظمت، جاذبه های هنری و بصری با شکوه و همچنین قدمت تاریخی اش از اهمیت خاصی برخوردار است. این مسجد مانند بسیاری از مساجد ایرانی عرصه ی ظهور هنر های ایرانی است و به نوعی می توان این مسجد را اثر و نشان دیگری از فرهنگ و هنر ایرانی دانست که با بهرمندی از المان های اسلامی در یک مکان مورد احترامِ مذهبی، قدرت، ذوق و وسعت اش را به رخ کشیده است. از این رو، عنصر اصلی جذابیت این مسجد جدا از باور های مذهبی و اعتقادی، معماری و هنر هایی است که این بنا را به زیبایی هرچه تمام تر آراسته اند.
پیش از آنکه به خود بنا به پردازیم، در برخی از متون تاریخی در شهر بروجرد، نقل شده که علاوه بر مسجد جامع (که پیش تر در سایت 2safar آن را معرفی کردیم) این شهر، مسجدی دیگر متعلق به دوران زندیه وجود داشته که در اوایل دوران قاجاریه بخش هایی از آن ویران می شود و درست با به قدرت رسیدن فتحعلی شاه قاجار، بنای مسجدی دیگر بر روی خرابه های آن مسجد قدیمی گذاشته می شود. بنابراین، مسجد کنونی امام، در دوران فتحعلی شاه قاجار ساخته می شود. این مسجد اولین مسجد از سه مسجد بنامی است که در دوران فتحعلی شاه در سه شهر بروجرد، تهران و قزوین ساخته شد(در سایت 2safar می توانید در معرفی جاذبه های گردشگری شهر قزوین و تهران با دو مسجد دیگر سلطانی آشنا شوید). در دوران فتحعلی شاه سه مسجد در سه شهر یاد شده ساخته شد که بواسطه ی ساخت آن مساجد به دستور شاه، به مساجد سلطانی مشهور شدند.
مسجد امام شهر بروجرد قدیمی ترین و بزرگترین مسجد در میان مساجد سلطانی است و در دوران پهلوی به مسجد شاه مشهور بود، که پیروزی انقلاب 1357 و شکل گیری جمهوری اسلامی ایران، نام این مسجد به مسجد امام تغییر پیدا کرد. مسجد امام یا همان مسجد سلطانی در شهر بروجرد را می توان نمونه ای فاخر از معماری رایج در اوایل دوران قاجاریه دانست، که برا بهره مندی از المان های معماری ایرانی ، اثری باشکوه و ماندگار را ایجاد کرده، هرچند به دلیل گذشت زمان و رخ داد های طبیعی مانند زلزله در سال 1385 در شهر بروجرد بخش هایی از این بنا با آسیب های جدی رو به رو شد اما با توجه به اهمیت مسجد امام(سلطانی) به لحاظ فرهنگی، تاریخی و هویت گروه های تخصصی سازمان میراث فرهنگی به مرمت و بازسازی بخش های مختلف این بنا پرداختند.
قبل از این که گوشه های زیبا و هنر های معماری این مسجد را معرفی کنیم، گفتن این نکته خالی از لطف نیست که گردشگرانی که به چنین مکان هایی قدم می گذارند، به نوعی با بخشی از هویت اجتماعی، فرهنگی و تاریخی خود رو به رو می شوند. مساجد ایرانی به گونه ایرانی شده ی باور های اسلامی هستند که با هنر و ذوق فرهنگ ایرانی امروزه دارای هویتی خاص در تمدن سلامی به شمار می روند. به همین خاطر وقتی که در صحن بزرگ و وسیع مسجد امام(سلطانی) قرار می گیرد، بدون توجه به المان های مذهبی چنین مکان هایی احساسی نزدیک و آشنا را تجربه می کنید. با ما در ادامه مسیر همراه باشید تا با معماری و گوشه های مختلف این بنای زیبا آشنا شویم.