مسجد خانم زنجان - قسمت اول

جاذبه های گردشگری ایران - مسجد خانم زنجان - قسمت اول

2safar

در سفر به شهر های قدیمی ایران، همیشه مکان هایی را پیدا می کنید، که می توانید به راحتی در گوشه و کنار آن بنشید، در هنر های بکار رفته در آن غرق شوید، خیال پردازی کنید، خود را میان نقوش و خطوط زیبایی که می بینید، نظاره گر باشید و لحظه های آرام و دلنشینی را مرور نمائید. این چنین مکان ها و بنا هایی تاریخی به کمک هنر معماری ایرانی دور از تمام وسواس های امروزی آدم ها، می تواند همان گوشه دنج و آرامش باشد و هم می تواند نقش یک نمایشگاه هنری باشکوه را برای گردشگران بازی کند. زنجان هم از آن شهر هایی قدیمی است که به مدد جاده ابریشم و تردد میان شهر های ایران، بنا ها و آثار تاریخی متعددی را در خود جای داده و امروزه هرکدام از آنها یکی از جاذبه های دیدنی شهر به شمار می آیند.

2safar

مسجد خانم یکی از همان مکان های دنج شیرینی است که پیش روی شما قرار دارد، بنایی تاریخی و به غایت زیبا و ملیح که رویا و خیال را در میان کاشی ها و هنر معماری اش زمینی می کند و گردشگران در کنار هنر های این بنای زیبا عکس های به یاد ماندی و زیبایی را چه در ذهن و چه دوربین ها عکاسی شان ثبت می کنند. مسجد خانم اثری متعلق به دوران قاجاریه است، که به نظر کارشناسان معماری، نمونه ی کامل و زیبایی از هنر های معماری پر تکرار در دوران قاجاریه می باشد. نمی توان قائل به سبک معماریی با نام قجری بود، اما در دوران قاجاریه سبک های معماری اصفهان را می توان در کنار دیگر سبک ها معماری مانند آذری مشاهده کرد، اما از هرکدام از آن سبک های معماری، برخی از المان های را می توان پر رنگ تر دید، که مشخصه معماری بکار فته در آن دوره ی تاریخی است. بر اساس کتیبه ای که در مسجد خانم وجود دارد بانی این مسجد فردی به نام جمیله خانم ذوالفقاری از متمولین و بزرگ زادگان شهر زنجان، بود که معماری اش را اسماعیل بنا از معماران برجسته آن دوره ی زمانی زنجان صورت می گیرد، که در ساخت رخت شویی خانه ی زنجان(پیش تر در سایت2safar آن را تفصیل معرفی کردیم ) هم بخشی از کار را بر عهده داشت. چناچه که مشخص است، فرزند جمیله خانم اولین متولی مسجد بوده و این به این معناست که خود بانی مسجد شاهد اتمام کار ساخت مسجد در سال 1326 نبوده است( در بخی از منابع سال ساخت مسجد را 1323 عنوان کرده اند این درحالی است که بر اساس وقف نامه ی مسجد، خانم جمیله ذوالفقاری پیش از پایان کار فوت می کند و روند که به دختری قمر تاج خانم واگذار می شود که تاریخ وقفنامه متعلق به سال 1326 می باشد).

2safar

بر همین اساس، مسجد ساخته شده را ، به واسطه ی نام بانی اش، مسجد خانم می گذارند، که یکی از بنا های خاص و زیبای دوران خود به شمار می رفت و امروزه هم جاذبه ی ارزشمندی برای شهر زنجان محسوب می شود، در ادامه ی مسیر شما را با معماری و گوشه های زیبا و خاص بنای مسجد خانم آشنا می کنیم.

2safar