معبد آناهیتا کرمانشاه - قسمت اول

جاذبه های گردشگری ایران - معبد آناهیتا کرمانشاه - قسمت اول

2safar

کرمانشاه با پهنه ی جغرافیایی وسیع در غرب ایران، دارای پتانسیل های بالای گردشگری است، از کوه ها و مراتع زاگرس تا سراب ها و رودخانه های این استان، همگی بخشی از جاذبه های گردشگری کرمانشاه به شمار می آیند، اما هنگامی که گردشگران وارد استان کرمانشاه می شوند، با چهره ی باستانی و قدیمی این منطقه آشنا خواهند شد، به نوعی که وجه اصلی جاذبه های گردشگری این استان را جاذبه های گردشگری تاریخی و باستانی اش تشکیل می دهد و اگر در 2safar همراه ما بوده باشید، از تعداد زیادی از این آثار و بقایای تاریخی و باستانی دیدن کرده ایم.

2safar

این بار باز هم به یکی از قدیمی ترین بنا های سنگی ایران در استان کرمانشاه با نام معبد آناهیتا خواهیم رفت، این اثر متعلق به دوران باستان ایران است، که هسته اصلی آن در دوران هخامنشیان ساخته می شود و به واسطه ی نقش مذهبی و دینی این مکان در دیگر دوران باستانی ایران، یعنی در دوران اشکانیان و ساسانیان هم روند ساخت و توسعه این مکان مذهبی و دینی ادامه می یابد.

2safar

این معبد به لحاظ مکانی در شهر کنگاور قرار دارد که بخشی از استان کرمانشاه به شمار می رود درست در مسیر جاده کرمانشاه و همدان قرار گرفته است، برای رسیدن به معبد آناهیتا از شهر کرمانشاه در حدود 98 کیلومتر پیش رو خواهید داشت، مسیری که یکی از قدیمی ترین مسیر های باستانی ایران بوده و بر اساس اطلاعات تاریخی معبد آناهیتا در میانه ی راه هگمتانه و تیسفون قرار گرفته است، راهی که معبد آناهیتا، بیستون با آن همه آثار و نشانه های فاخر و طاقبستان را پیش رو دارد و یکی از بی نظیر ترین مسیر های تاریخی ایران باستان خواهد بود، مسیری که با عبور از آن حجم وسیعی از اطلاعات تاریخی در خصوص تاریخ ایران را دریافت خواهید کرد.

2safar

ابتدا از نام این معبد قدیمی شروع می کنیم، آناهیتا اسم خدای بانوان ایرانی-آریایی به زبان اوستایی است که بر اساس نام های ایرانی آن را ایزدبانوی آب ها می نامند. فرشته ی نگهبان آب ، به باور ایرانیان باستان منشاء زیبایی، فراوانی و باروری و شفا است. در باور باستانی ایرانیان آناهیتا از محبوبیت بالایی برخوردار است و به نوعی جایگاه زن در ایران باستان از مقام و مرتبه ی بالایی برخوردار بوده است. از این رو، معابد متعددی با نام آناهیتا در ایران وجود داشته و بقایای آن ها همچنان وجود دارد. البته معبد آناهیتا در کرمانشاه بزرگ تر از دیگر معابد آناهیتا در دیگر نقاط ایران است، برای نمونه می توان به معبد آناهیتا در کازرون در نزدیکی های تخت جمشید، رفسنجان در مرکز ایران و شوش اشاره کرد ، اما معبد آناهیتا در کنگاور استان کرمانشاه به لحاظ موقعیت و وسعت بیشتر مورد توجه قرار داشته است.

2safar

به همین خاطر، معبد آناهیتای کنگاور درکرمانشاه برای گردشگران از جذابیت بالایی برخوردار است، که در آن می توانند با بخش هایی از باور ، هویت و تاریخ اجتماعی دوران باستان در ایران از نزدیک بیشتر آشنا شوند و اوقات هیجان انگیز و لذت بخش دیگری را در این منطقه تجربه کنند. معبد آناهیتا در سال 1310 هجری شمسی، به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد و البته این سازه ی باستانی را تا دهه های اخیر، بیشتر کاخی ناتمام از دوران ساسانیان به ویژه خسرو پرویز می دانستند، بخش های مهمی از این مکان مذهبی باستانی به واسطه ورود اسلام به ایران، تعارضات دینی و مذهبی دچار فراموشی و خاموشی شد، طی کاوش های باستان شناسان در قرن بیستم ، این مکان مذهبی بار دیگر نام و نشان خود را بدست آورد.