موزه ی آستان قدس رضوی مشهد - قسمت اول
جاذبه های گردشگری ایران - موزه ی آستان قدس رضوی مشهد - قسمت اول
پس از بازدید از صحن و رواق های حرم رضوی که هرکدام گنجینه ای ارزشمند و باشکوه از تاریخ و هنر ایران زمین به شمار می رود، به یکی از مهمترین بخش های فرهنگی و تاریخی مجموعه ی حرم رضوی سر می زنیم. مجموعه ای با توجه به جایگاه آرامگاه علی بن موسی الرضا یکی از مهمترین و بزرگترین موزه ایران به شمار می رود، که طیف گسترده و متنوعی از آثار و آشیاء را در بر می گیرد. موزه ها در هرکجای دنیا بخش مهمی از علایق گردشگران هستند و جاذبه ای مهم برای نشان دادن المان های فرهنگی و تمدنی سرزمین های مقصد به شمار می آیند. اما مجموعه ی حرم رضوی به واسطه ی ارادت و علاقه بسیاری از ایرانیان به امام هشتم شیعیان طی قرون گذشته، همواره پذیرای هدایا ارزشمند، وقفیات گرانبها و آثار و اشیاء بسیار نادری است که در مجموعه ی بزرگ موزه ی آستان قدس رضوی نگهداری می شود و گردشگران و زائران بسیاری از بخش های مختلف آن دیدن می کنند.
در ابتدا اشیاء و آثار اهدایی به آستان قدس رضوی به عنوان مدیریت مجموعه رضوی، در خزانه و بخش های مختلف حرم امام رضا نگهداری می شد تا این که در سال 1324 موزه ی آستان قدس به طور رسمی افتتاح شد، این موزه توسط کارشناسان و متخصصان موزه داری آن دوره طراحی شد و افرادی چون آندره گدار، بیوک قهرمانی و بخصوص مهدی بهرامی مدیر موزه ی ایران باستان وقت در طراحی، جانمایی و ساختار بندی موزه نقش مهمی داشتند. با شکل گیری بخش های مختلف موزه با توجه به ماهیت آثار و موضوعیت اشیا موزه ی آستان شکل و ساختاری منسجم یافت. این موزه در مساحتی در حدود 1000 متر مربع در دو طبقه به تالار های مختلفی تقسیم شد و بعد ها ساختمان های دیگری نیز به آن اضافه شد که در این مسیر به همه آن ها سر می زنیم.
اصلی ترین بخش موزه ی آستان قدس شامل موزه ی مرکزی است و گردشگران و زائران این مجموعه می توانند از تالار های و بخش های مختلف این موزه تحت عنوان گنجینه دیدن کنند. مهمترین تالار ساختمان مرکزی موزه ،گنجینه ی حرم رضوی است، که در این بخش آثار و اشیاء متعلق به خود حرم امام رضاست. آثار و اشیائی که طی قرون مختلف از زمان اولین حرم ساخته شده در کنار مقبره ی امام رضا در این مکان قرار داشته اند. به طور مثال می توان به ضریح های قبلی مقبره ی امام رضا از جمله ضریح متعلق به دوران صفوی و پهلوی اشاره کرد(که پیش تر در سایت 2SAFAR به آنها پرداختیم و آنها را معرفی کردیم). ازجمله آثار فاخر و ارزشمند این بخش از موزه کتیبه ای طلائی است که از سوی شاه طهماسب صفوی وقف این آرامگاه شده است. گردشگران در گنجینه ی حرم رضوی می توانند کتیبه ی شاه عباس صفوی، کتیبه های سنگی نصب شده در حرم امام رضا در قرون 6 تا 9 هجری قمری، آثار متعلق له دوران سلجوقی، خوارزمشاهی، مغول، تیموری، را از نزدیک ببینند که از جمله ی این آثار می توان به کاشی ها زرین، آئینه ها، وسایل روشنایی ، قفل ها و اشیاء بسیار متعدد و متنوعی اشاره کرد که هر کدام بخشی های مهمی از هویت و تاریخ ایران و این مجموعه ی مقدس را روایت می کند.