کاخ شهرداری رشت - قسمت اول

جاذبه های گردشگری ایران - کاخ شهرداری رشت - قسمت اول

2safar

جاذبه های گردشگری شهر رشت را اگر تنها از بین مکان ها و بناهای داخلی شهر بخواهیم معرفی کنیم، اولین انتخاب در این شهر، بنای ساختمانی است که طی کمتر از 100 سال اخیر نماد شهر رشت به شمار رفته و میهمانان و گردشگران این شهر، از فضای شهری رشت، ساختمان شهرداری یا کاخ را همواره در خاطر خواهند داشت. شاید در ابتدا در توصیف جاذبه های شهر رشت، تنها المان های محیطی و طبیعی در ذهن متبادر می شوند، اما شهر رشت یکی از شهر های پیشتاز ایران در عرصه مدرن سازی به شمار رود و در تاریخ ایران، بسیاری از تحولات نوین وابستگی هایی به رشت داشته اند.

2safar

شهرداری هم از این قاعده مستثنی نیست. پس از پیروزی انقلاب مشروطه در اواخر دوران قاجار مبارزین آزادی خواه این شهر یکی از پیشتازان حرکت های مردمی ایران محسوب می شدند، با تصویب قانون بلدیه در سال 1286 در کنار بلدیه (که اسم شهرداری آن روزگار بود) همراه با شکل گیری شهرداری تهران به عنوان اولین شهرداری ایران، بلدیه رشت هم افتتاح شد. برای شناخت بهتر این بنای تارخی و زیبای شهر رشت که امروزه یکی از مکان های تفریحی و گردشگری شهر رشت است، ابتدا سر گذشت این بنای باوقار و خوش سیما را خواهیم گفت. با تصویب قانون بلدیه انجمنی در شهر رشت برای شکل دادن به این قانون تحت عنوان انجمن بلدیه شکل می گیرد و بزرگان شهر شکل و ساختار کلی اداره ی شهر را تبیین می کنند، اما این شخصیت حقوقی تا سال 1305 فاقد ساختمانی مشخص بود. در این سال یعنی در اوایل سلطنت رضا شاه پهلوی، که موج مدرن سازی و نوگرایی را در این آغاز کرد، بنایی زیبا در شهر رشت ساخته شد ، در سالهای اخیر با ساخت ساختمان جدید شهرداری رشت، این ساختمان به موزه ی بلدیه شهر تبدیل شد.

2safar

هنگامی که گرشگران وارد شهر رشت می شوند و از خیابان ها و میدان ها عبور می کنند، اولین چیزهایی که چشم شان را در میدان مرکزی رشت جلب می کند، بنای همین ساختمان شهرداری است، که با نام تالار شهرداری و کاخ شهرداری هم شناخته می شود. معماری بناهای اطراف شهرداری نمایانگر معماری قدیمی شهرهای روسیه بویژه سن پترزبورگ است. از دیگر بناهای تاریخی اطراف کاخ شهرداری می توان به دفتر مرکزی پست گیلان ، ساختمان قدیمی هتل ایران و کتابخانه مرکزی رشت نام برد، از این رو، همان طور که اشاره کردیم، ساختمان شهرداری رشت بر اساس المان های معماری شهر سنت پترزبورگ و بالهام گرفتن از بنای های این شهر ساخته شد، البته به لحاظ تاریخی و جریانات فکری، شهر رشت بسیاری از المان های هویتی اش تحت تاثیر شهر های بزرگ روسیه قرار داشته است که می توان به خواهر خواندگی رشت با سه شهر معروف روسیه از جمله آستاراخان، قازان و مسکو اشاره کرد.

2safar

امروزه گردشگران نه تنها به بناهای تاریخی اهمیت می دهند بلکه مسیرهای منتهی به این آثار تاریخی هم برای آنها مورد توجه است. این مسیرها امکان لمس هرچه بیشتر چنین فضا های محلی را ممکن می سازد، از این رو، ساختمان شهرداری در بافتی کلاسیک قرار گرفته که المان های معماری نئوکلاسیک اروپا در آن ها مشهود است. این سبک از معماری در طی قرون 18 و 19 میلادی در اروپا رایج بود که مولفه های معماری یونانی- رومی را می توان در آنها مشاهده نمود، این نوع معماری سبکی با جزئیات فراوان است که بر روی امکانات مدرن پوسته ای کلاسیک کشیده است، نمای کلی بنا با شکل سقف و برج ساعت و جزئیات کناری پنجره های یاد آور بسیاری از بنای های اروپایی است، که این نوع سبک پس از سفر های ناصرالدین شاه قاجار در ایران رواج پیدا کرد. بنای ساختمان شهرداری توسط معماران ایرانی ساخته شد. ساختمان شهرداری در زلزله گیلان 1369 آسیب های های متعددی دید که به سرعت مورد مرمت قرار گرفتند و هویت کلی بنا حفظ شد. در ادامه ی مسیر 2safar در رشت باز هم از این بنای زیبا و نقش آن در شهر رشت خواهیم گفت.