کارونسرای دیرگچین قم - قسمت اول

جاذبه های گردشگری ایران - کارونسرای دیرگچین قم - قسمت اول

2safar

جاذبه های گردشگری تاریخی شهر های مختلف ایران، دارای تنوع بالایی هستند که گردشگران را با انواع مختلفی از سلایق پوشش می دهند، اما بدون شک، اگر به هر کجای ایران قدم بگذارید، مهمترین مشخصه ی این سرزمین دیرینگی و قدمت تاریخی آن است که تعداد بسیاری از جاذبه های گردشگری را پیش روی شما قرار می دهد، این در حالی است که بسیاری از این جاذبه های گردشگری در مسیر ها و شهر هایی قرار گرفته اند که امروزه دیگر از نقش کهن و باستانی شان خبری نیست، اما بنا های تاریخی و آثار برجای مانده ی شان روایت گر تاریخ آن هاست. این بار در 2safar به عنوان آخرین مقصد گردشگری مان در شهر قم به سراغ یکی از قدیمی ترین کروانسرا های تاریخی اطراف شهر قم می رویم، کارونسرایی که امروزه می توان از آن به عنوان یکی از مهمترین جاذبه های تاریخی شهر قم یاد برد.

2safar

کارونسرای دیر گچین، مجموعه ی تاریخی و زیبایی است که در دوره های مختلفی از تاریخ ایران، مورد مرمت قرار گرفته و برای سال ها اثری متروک بود، اما امروز در بسیاری متون از آن به عنوان مادر کارونسرا های قدیمی ایران یاد می شود. در واقع، کارونسرای دیر گچین، اثری برجا مانده از دوران ساسانی است، که در خلال دوره های سلجوقی، صفوی و قاجار مورد مرمت قرار گرفت. اما برای آشنایی بیشتر با این کارونسرای تاریخی در ابتدا باید، به سراغ چرایی اهمیت و عظمت چنین بنایی در مسیری متروکه رفت، که در خلال 150 سال گذشته، بیشتر مردم محلی از آن به عنوان محلی برای نگهداری احشام استفاده کرده اند.

2safar

در تاریخ ایران، شاه راه هایی وجود داشته، که علاوه بر چاپار ها(یا همان خبر رسان های رسمی و حکومتی که از دوران هخامنشی در ایران مرسوم بود)، کاروان های تجاری هم در این مسیر ها شرق را به غرب و شمال را به جنوب متصل می کردند، به همین خاطر در خلال این مسیر کارونسرایی هایی برای امنیت کاروان ها و مسافران ساخته می شود و کاروان دیر گچین هم در بین راه شهر ری و اصفهان قرار داشت و بنوعی در تلاقی مسیر شمال و جنوب و همچنین شرق و غرب قرار داشت، از این رو، چنین کارونسرای بزرگی را نمی توان بی دلیل دانست، البته دلیل متروکه شدن این کارونسرا هم به اواسط دوران حکومت سلسله ی قاجار باز می گردد. زمانی که تهران پایتخت ایران بود و مسیر شهر ری، دور تر از تهران قرار داشت، با ایجاد جاده تهران – اصفهان، این مسیر تاریخی به جاده ی کم رفت و آمد و متروک بدل شد و این کاروانسرای قدیمی و هم به خاطره ی مبهمی بدل شد که با قدم گذاشتن به دوران مدرن، به یکی از میراث های تاریخی ایران مورد توجه قرار گرفت و امروزه ما در 80 کیلومتری شهر قم و در نزدیکی شهر گرمسار می توانیم با این بنای تاریخی و زیبا رو به رو شویم و حکایت بخش های مختلفی از تاریخی ایران را این بار از زبان کاروانسرای دیر گچین بشنویم ، با ما همراه باشید.

2safar