قلعه ی سرخ یا لال قلعه دهلی هند - قسمت دوم

جاذبه های گردشگری جهان - قلعه ی سرخ یا لال قلعه دهلی هند - قسمت دوم

2safar

در ادامه ی معرفی قلعه سرخ یا همان لال قلعه به بخش های مختلف این اثر تاریخی باشکوه سر می زنیم و شما را به معماری و دیگر بخش های آن آشنا خواهیم کرد. قلعه سرخ در نزدیکی رود یامونا است و دیوار های قرمز رنگ، این قلعه با ارتفاع در حدود 16 تا 30 متر شکوه و عظمت تاریخی این قلعه را همچنان حفظ کرده اند. قلعه سرخ یکی از مهمترین نمود های هنر معماری مغولی و هندی است، همان طور که می دانید این قلعه در دوران شاه جهان پنجمین امپراتوری مغول گورکانی ساخته شد و متاثر فرهنگ و هنر مغولی بنا گردید، هرچند در این میان نمی توان تاثیرات فرهنگی و هنری سبک های هندی را بر سبک مغولی نادیده گرفت. بنابراین می توان قلعه سرخ را یکی از برجسته ترین آثار سبک هندی –مغولی دانست. نکته جالب توجه در خصوص قلعه سرخ، المان های فرهنگی ادبیات فارسی در بخش های مختلف قلعه سرخ است، که علاقه شاه جهان، را به ادب و هنر فارسی نشان می دهد.

2safar

در قسمت های مختلفی از قلعه سرخ می توان اشعار فارسی را بر روی ستون ها دیوار های قلعه مشاهده کرد و حتی در برخری از بخش های قلعه سرخ رد پای فرهنگ و هنر ایرانی را می توان دید. از این رو، قلعه ی سرخ را می توان اثری در وهله ی اول مغولی دانست که در وهله ی دوم متاثر از سبک هندی است و آثار و نشانه های از فرهنگ و هنر ایرانی را هم می توان در این قلعه مشاهده کرد وشاید بتوان قلعه ی سرخ را تیموری-هندویی-فارسی دانست.

2safar

قلعه سرخ به واسطه ی معماری و بقایای مهم و ارزشمندش در سال 2007 از سوی سازمان یونسکو به عنوان یکی میراث های جهانی یونسکو شناخته شد، به همین خاطر گردشگران با اثری رو به رو هستند، که علاوه بر زیبایی های تماشایی و خیره کننده، از ارزش بسیار بالایی برخوردار است و این هیجان دیدنش را بدون شک افزایش خواهد داد. این قلعه ی قرمز رنگ در یک هشت ضلعی نامنظبم بنا شده اما معماری منظم اش آن را به اثری با شکوه بدل کرده است، طاق ها، برج ها، سقف های گنبدی، ستون های و طاق های میان سقف با ظرافت و هنرمندی هرچه تمام تر شکل گرفته اند. قسمت های شمال به جنوب قلعه از شرق به غرب قلعه بلند تر است و گردشگران در بخش های قسمت های مختلف قلعه می توانند، تزئیناتی که به سبک مغولی و از جنس مرمر نمود بسیار زیبایی به قلعه بخشیده است. نقاشی های زیبا، خطاطی های باشکوه به زبان فارسی و بسیار از هنر های هندی و مغولی و همچنین ایرانی، به قلعه سرخ عظمت بسیار زیادی داده اند.

2safar

گردشگران می توانند از دروازه لاهور و دهلی وارد قلعه شوند. دروازه ای با نام دروازه ی فیل هم که در حدود 200 سال پیش ویران شده بود دوباره بازسازی شده و به یک موزه تبدیل شده است. نهر بهشت که محل اقامت شاه جهان و دیگر شاه های گورکانی بوده است از دیگر قسمت های دیدنی قلعه سرخ به شمارمی آید. گردشگران می توانند اقامتگاه اختصاصی شاهان گورکانی را هم ببینند، که خاص محل نامیده می شود. نقاره خانه هم از دیگر قسمت هایی است که در معرض دید گردشگران قرار دارد. بدون شک قلعه سرخ یکی از دیدنی ترین مکان هایی خواهند بود که گردشگران در دهلی و کشور هندوستان تاریخ را در آن لمس خواهند کرد.