جاذبه های گردشگری ایران - بازار تبریز - قسمت دوم
جاذبه های گردشگری ایران - بازار تبریز - قسمت دوم
در ادامه ی معرفی بازار بزرگ تبریز به راسته و تیمچه های این مکان تاریخی سر می زنیم، جای که مارکو پولوی معروف در گذر از جاده ابریشم از آن سخن گفته و دیگر سیاحان معروف جهان مانند ابن بطوطه، جاکسن، یاقون حموی ، ژان شاردن، جان کارت رایت، جملی کاردی هم از این بازار دیدن کردند و در سفرنامه هایشان هم روایت گر بخش هایی از این مکان تاریخی بودند. امروزه هم گردشگران می توانند از بخش های دیدنی و زیبای این مکان قدیمی و زیبا دیدن کنند.
بازار تبریز در مرکز شهر تبریز قرار گرفته است ، کاخ ولیعد نشین قجری تبریز در قسمت شرقی بازار قرار دارد، مسجد جامع تبریز در سمت مقابل آن یعنی در قسمت غربی است و بخش هایی از رود خانه میدان چایی هم در بخش هایی از بازار تبریز عبور می کند. بازار تبریز مانند شریان زنده ای به بخش های اصلی فرعی تقسیم می شود که به آن راسته های فرعی و اصلی می گویند. همان طور که در بازار اصفهان، تهران ، شیراز و کرمان گفتیم راسته ها به محل تردد مسقفی گفته می شود که حجره ها و مغازه های مختلفی در آن جای دارند.
در این راسته ها بازارچه هایی شکل گرفته که به نام های مختلف در غالب صنوف متعددی شناخته می شوند، یکی از این بازار چه ها، بازار امیر است. بازار امیر یکی از پر آوازه ترین بخش های بازار تبریز است و از آثار متعلق به دوران صفویه به شمار می رود، این بازار توسط فردی به نام میرزا محمدخان امیر نظام ساخت شده است، ایشان از نوادگان شیخ صفی الدین اردبیلی به شمار می رود ، که در دروان سلطنت شاه عباس کبیر به مقام امیر نظامی رسید.
در این بازار گردشگران شاهد کارونسرای امیر ( قسمت هایی هستند محل تخلیه و بار گذار اجناس ورودی و خروجی بازار به شمار می روند و حیاط باز به شمار می روند ، که در گذشته در این قسمت اجناس و بارها از روی چهار پایان تخلیه یا سوار می شدند) و تیمچه ی امیر( تیمچه ها به فضای های دارای گنبد با ظرافت های معماری از قبیل آجر کاری و کاشی گفته می شود که بر اساس معماری یک دوره ساخته می شوند و درب های ورودی بزرگ این بخش ها نیز ازجمله ویژگی های آنها محسوب می شوند، این قسمت ها معمولا چند طبقه هستند و دارالتجاره یا همان دفاتر تجاری و انبار تجار بر روی هم قرار می گیرند) نیز خواهند بود که از بخش های تاریخی و زیبای از بازار تبریز به شمار می روند.
بازار امیر از گذشته و به ویژه امروزه بازار طلا و جواهرات است و در حدود 90 درصد مغازه های این بازار را طلا فروشی های تشکیل می دهند. بازار طلا فروش ها هم به عنوان یکی از بازار های کلیدی ، از پرتردد ترین قسمت های بازار تبریز به شمار می رود.
گردشگران در بازار امیر علاوه بر درخشش و نورپردازی طلا فروشی، معماری سقف و ساختاری زیبای بازار سنتی یارانی را در بازار تبریز می بینند و شلوغی ازدحام این بازار هم اشتیاق بیشتری برای گردش در آن ایجاد می کند.