سازه های آبی شوشتر خوزستان - قسمت سوم
جاذبه های گردشگری ایران - سازه های آبی شوشتر خوزستان - قسمت سوم
در ادامه ی معرفی سد ها و بند های سازه های آبی شوشتر به یکی دیگر از بند های ساخته شده بر روی رود گرگر می رسیم،که نام بند را پل بند گرگر گذاشته اند. این بند پائین تر از بند میزان قرار دارد و سازندگان این پل همانند دیگر بند های موجود در شوشتر نبوغ خود را به رخ تاریخ کشیده اند. پل بند گرگر، مسیر آب ساخته شده ی رودخانه گرگر را سد و همچنین هدایت می کند، به نحوی که ابتدا باعث ایجاد اختلاف سطح شده و سپس آب این رود گرگر را منشعب کرده و به داخل تونل ها و کانال های تعبیه شده هدایت می کند و در نهایت به آبشار ها و آسیاب های مد نظر سازندگان این سازه ها می ریزد.
گردشگران از خیابان شریعتی می توانند این بند تاریخی را ببینند، البته باز هم پیشنهاد می کنیم از فاصله ای نزدیک تر که توسط سازمان میراث فرهنگی به کنار آبشار ها می رسد، سرعت و شتاب آب جاری در آبشار ها و کانال ها را نگاه کنید و زیبایی و بزرگی کار را بهتر حس کنید. پل بند گرگر هم مانند بند میزان در دوران ساسانی ساخته شده و یکی از مجموعه های ثبت شده در سازمان یونسکو به شمار می آید. تاریخ در سال ها، قرن ها و هزاره های سپری شده اش ماندگاری انسان را در آبادانی دیده است و بنا به گفته بزرگی: زندگی به شکل بی شرمانه ای کوتاه است اما با عشق می توان آن را زیبا و ماندگار ساخت. سازه های آبی شوشتر هم یکی از نمودی زیبا، هنرمندانه و عاشقانه ای هستند که زندگی انسان های بسیاری را در طول قرن ها آباد کرده است، به شکلی که زندگی مردم این نواحی را از خطر سیلاب های رود خروشان کارون به آبادانی و شادمانی کرده هنوز هم شادی بخش و زندگی آفرین است.
از دیگر سازه های ساخته شده در دوران ساسانیان باید به بند برج عیار اشاره کرد، که با مصالحی چون لاشه سنگ ها، سنگ های تراشیده و ساروج مانند دیگر آثار ساخته شده در عصر ساسانیان بنا شده اند. این اثر تاریخی هم در مسیر همان رود دست ساز گرگر قرار دارد و بخشی از میراث بشر در یونسکوست. کارکرد و عملکرد این سازه ی آبی هم مانند دیگر بند ها هدایت و ایجاد اختلاف سطح در آب است و یکی از پازل های دقیق و مهندسی شده ی سازه های آبی شوشتر.
نکته دیگری که باستان شناسان در خصوص این بند به آن اشاره کرده اند، عبادتگاه های فرقه ای منادئیان یا همان صابئین در این مکان است. این فرقه ی مذهبی در عراق، ایران و سوریه دارای پیروانی است صابئین خود را پیروان یحیی نبی می دانندکه با نام تعمید دهنده(فردی که عیسی مسیح را غسل تعمید می دهد) نیز شناخته می شود و مسیحیان و مسلمانان وی را یکی از پیامبران خدا می دانند. کارون از گذشته مکانی برای انجام مراسم های مذهبی این فرقه بوده و عبادتگاه صابئین در شوشتر در کنار بند برج عیار هم یکی از جایگاه مذهبی این فرقه ی در ایران محسوب می شود که برای گردشگران و میهمانان سازه های آبی شوشتر دیدنی خواهند بود.