جاذبه های گردشگری ایران - سعدیه شیراز ( قسمت 2 )
جاذبه های گردشگری ایران - سعدیه شیراز ( قسمت 2 )
*** خوش است عمر، دریغا که جاودانی نیست پس اعتماد بر این پنج روز فانی نیست ***
آرامگاه سعدی شیرازی در کنار باغی به نام دلگشا قرار دارد و در دامنه ی کوه در شمال شرقی شیراز واقع شده است. این مکان به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شیراز، از شهرت جهانی برخوردار است و البته این اهمیت به واسطه ی شخصیت سعدی است.
قرن بیستم و توجه بیشتر به هویت تمدنی کشور ها باعث شد که در اواخر دهه ی 1320 هجری شمسی آرامگاه جدیدی برای این شخصیت فرهنگی و ادبی ساخته شود و مسئولیت این کار به محسن فروغی (فرزند محمد علی فروغی نخست وزیر معروف ایران) و علی اکبر صادق سپرده شد. محسن فروغی یکی از معماران به نامی بود که با بهره گیری از المان های معماری ایرانی و الگوهای سنتی در حوزه ی معماری بنای آرامگاه سعدی را طراحی کرد و یکی از آثار زیبا در حوزه معماری را خلق نمود.
در نمای اولیه ساختمانی مکعبی شکل با 8 ستون سنگی به رنگ قهوه ایی دیده می شود(که به نظر می رسد از سبک معماری اصفهان و کاخ چهل ستون بهره گرفته اند) و ساختمانی سفید رنگ با سنگ های سفید و کاشی های خوش رنگیدر پشت ستون ها ساخته شده است که مزار سعدی در این ساختمان قرار دارد. بر روی ساختمان سفید رنگ هم گنبدی با کاشی های فیروزه ای رنگ قرار دارد. سنگ قبر سعدی نیز در مرکز ساختمان اصلی است.
سنگ قبر سعدی در دوران قاجار به دستور یکی از مرتجعین شهر شیراز تخریب شد و علی اکبر خان قوام الملک سنگ قبری تهیه کرد و تولیت آرامگاه سعدی را به کربلایی سید زین العابدین چینی (حسینی نیک) سپرد و این این سنگ قبر همچنان بر مزار سعدی قرار دارد که با اشعار سعدی مزین شده است.
ساختمان آرامگاه سعدی دارای دو ایوان است که یک ایوان در مقابل ساختمان سفید رنگ و مزار سعدی است و ایوان دیگر هم در سمت چپ آن قرار دارد، البته داخل ساختمان آرامگاه به شکلی هشت ضلعی ساخته شده و با کاشی کاری ها و مقرنس های زیبا آراسته شده است. در ضلع های مختلف بنای آرامگاه در داخل، اشعار مختلفی از آثار سعدی به خط ابراهیم بوذری نوشته شده است. در یکی از اضلاع داخلی آرامگاه کتیبه ای وجود دارد که چگونگی ساخت آرامگاه را توضیح داده است (این کتیبه توسط علی اصغر حکمت رئیس آثار ملی وقت نوشته شده است).
درکنار ساختمان اصلی آرامگاه، رواقی با هفت طاق وجود دارد که به آرامگاه شوریده ی شیرازی(شاعر معروف عهد صفویه) منتهی می شود، که بر سر در اتاق آرامگاه او شعری از خود شوریده نوشته شده است.
*** ز خاک سعدی شیرازی بوی عشق می آید هزار سال پس از مرگ او گرش بویی ***
حوض ماهی و محیط بیرونی آرامگاه سعدی دیگر مکانی هایی هستند که گردشگران می توانند از آنها دیدن کنند، بخصوص بخش حوض ماهی که با حوضچه هایی از سنگ مرمر ساخته شده اند. سعدی چنان در قلمرو شعر توانا بود که باور هایی ثقیل ، اخلاقیاتی استوار و افکاری متعالی را در زبانی شیرین و زیبا برای قرن ها خوراک فکری مردم کرد و از این روست که آرامگاه شیخ جل یا همان پادشاه سخن مأوای بسیاری از علاقه مندان او و ایران است.