گنبد سلطانیه زنجان - قسمت اول
جاذبه های گردشگری ایران - گنبد سلطانیه زنجان - قسمت اول
یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری استان زنجان، بنایی تاریخی و خشتی است، که معروف ترین اثر تاریخی این استان به شمار می رود و گردشگران بسیاری مسیر های مختلفی را برای بازدید این اثر و تاریخی پشت سر می گذارند، تا شاهد بنایی فاخر از یکی از دوره های تاریخی دوران اسلامی ایران باشند. برای دیدن این بنای تاریخی و زیبا باید به شهری به نام سلطانیه بروید، شهری جاذبه های گردشگری دیگری نیز در آن وجود دارد که پس از معرفی گنبد سلطانیه به عنوان نگین جاذبه های گردشگری استان زنجان به آن ها خواهیم پرداخت.
سلطانیه شهری در حدود 40 کیلومتری شهر زنجان است، که بنا بر روایت های تاریخی و آثار بدست آمده، یکی از مناطق باستانی زنجان به شمار می رود، که البته دارای نامی متفاوت بود. اما هویت امروزین این شهر و بخصوص هویت تاریخی اش را بیشتر مدیون ایلخانان مغول می باشد، چرا که نام سلطانیه را در متون تاریخی برای اولین در این دوره می توان دید. شرایط اقلیمی سلطانیه ی امروزی با برخورداری از دشت های سرسبز و فراخ، ایلخانان را به خود علاقه مند کرده بود به همین خاطر شکارگاه و دشت های سلطانیه شاهد شکل گیری این شهر در دوران ایلخانان و در دوران زمام داری ارغون بودند، اما به روایت تاریخ دوران شکوه این شهر با قدرت رسیدن اولجایتو (که با نام سلطان محمد خدابنده هم در تاریخ شناخته می شود) به عنوان هشتمین سلطان ایلخانان آغاز و سلطانیه به نگین شهر های آن دوره ی تاریخ ایران بدل شد، با مرگ اولجایتو سلطانیه رونق خود را از دست داد و در دوره های بعد به عنوان منزلگاهی بر سر راه تبریز به شمار می رفت، اما گنبد سلطانیه، طی قرن ها و سالیان متمادی همچنان مهمترین ستون هویت این شهر تاریخی بوده و امروزه هم گردشگران و باستان شناسان بسیاری شیفته ی تماشای این اثر تاریخی هستند.
گنبد سلطانیه در سال حدود سال های 704 تا 711 هجری قمری و در دوران شکوه شهر سلطانیه در خلال سلطنت اولجایتو به دستور سلطان ایلخانی بنا شد، اثر که یکی از نمود های زیبای معماری ایرانی است. زیبای داستان این گنبد هم درست در همین ویژگی معماری است، که رد ساخت آن بکار رفته است. ایلخانان، مغول های مسلمان شده و ایرانی شده ای بودند، که به نوعی در دیگ جوشان فرهنگی ایران، تاب نیاورده و به بخشی از آن تبدیل شدند. در این دوره تاریخی معماری ایرانی حال روز خوبی داشت، بنا ها و آثار ساخته شده در دوران ایلخانان(اندک بنا های برجامانده از آن دوران تاریخی) نمونه های زیبایی از هنر معماری هستند که بر اساس مولفه های معماری ایرانی بنا شده اند ، که بیش از هرچیز نقوذ و قدرت هنر و هویت ایرانی در نمود های فرهنگی مانند معماری را نشان می دهد. بخشی که امروزه هم یکی از مهمترین ستون های فرهنگی و هویتی این سرزمین به شمار می آید که در اشکال مختلف و در دوره های گوناگون یکی از نمود های هویتی ایرانیان بوده است. با ما در 2safar همراه باشید تا در ادامه ی سفر به شهر زیبا و تاریخی سلطانیه با گنبد زرین این شهر، یعنی گنبد سلطانیه بیشتر آشنا شویم.