کوه خواجه زابل سیستان و بلوچستان - قسمت چهارم
جاذبه های گردشگری ایران - کوه خواجه زابل سیستان و بلوچستان - قسمت چهارم
هنوز سفر ما در کوه خواجه ادامه دارد و ما با شما می خواهیم جاذبه ها و بنا های مختلف این کوه تماشایی بیشتر و بهتر بشناسیم. پیش تر در معرفی جاذبه های کوه خواجه به آرامگاه ها و قبر های این محوطه ی تاریخی به صورت مختصر اشاره کردیم. با ما در این مسیر همراه باشید تا با این بخش های تاریخی کوه خواجه نیز آشتا شویم. کوه خواجه به واسطه ی تقدسی که در دوران پیش از اسلام داشته، همواره مورد احترام بوده و این احترام و تقدس در میان مسیحیان و مسلمانان هم وجود دارد و به عنوان بخشی از فرهنگ بومی منطقه بوده است.
قبل از این که به معرفی گور های کوه خواجه بپردازیم، توجه به تقدس این کوه جذابیت اش را برای شما بیشتر می کند، در اوستا کتاب زردتشتیان، کوه خواجه را با نام اوشیدم و اورشیدرنه آورده است ، که به معنای سپیده دم و بامداد است، شاید به ظهر سوشیانت منجی دین زردتشت در آخر زمان در این مکان اشاره دارد، نکته جالب این که کارشناسان بر این باورند که ازردتشت مدتی در سیستان بوده و قسمت هایی از اوستا را نیز در این وه نگاشته است، زمانی که هامون خروشان و جوشان بوده و کوه خواجه نیز در میان دریاچه قرار داشته است. علت نام گذاری این کوه در دوران اسلامی هم قرار داشتند آرامگاه خواجه غلطان در ارتفاعات کوه می باشد، با این حال، برای گردشگرانی که مسیر کوه خواجه را در پیش می گیرند، دانستن این بخش از تاریخ کوه در چرایی قرار داشتن قبر ها و گور های مختلف در این جا لازم است، سرپرسی سایکس انگلیسی در سفر به این منطقه از وجود هزار قبر در این محوطه ی تاریخی و باستانی خبر می دهد. بر همین اساس، گور های کوه خواجه بر اساس مطالعات کارشناسان و باستان شناسان به سه دسته تقسیم شده است، پشته های سنگی نامنظم، گورهای سنگ چین منظم و گور ها خشتی که متعلق به دوره های مختلفی از تاریخ ایران می باشند.
در ابتدا به سراغ آرامگاه های کوه خواجه می رویم، در کل 6 آرامگاه در این محوطه ی باستانی قرار دارد، که برخی از آنها سالم و برخی نیز با تخریب زیادی روبه رو هستند. یکی از آرامگاه های سالم در این محوطه ی تاریخی، مقبره ی پیر گندم بریان است، که از خشت و سنگ ساخته شده است، گردشگران هم می توانند این آرامگاه بازسازی شده را از نزدیک مشاهده کنند. نکته قابل توجه در خصوص پیر گندم بریان، معماری ساده با گنبدی ساده بنا شده است و سنگ قبر پیر گندم بریان هم بر روی سکوی قرار دارد و این قبر با خشت و آجر پوشیده شده و فاقد نوشته است، این آرامگاه یکی از آثار متعلق به دوران اسلامی است. نکته جالب در خصوص مقبره ی پیر گندم بریان وجود سنگی ، که به آن سنگ شیطان می گویند و و زائران مقبره ی به صورت یک سنت به این سنگ که نمادی از شیطان بوده سنگ پرتاب می کنند، داستان بومی این سنگ هم، تبدیل شدن یک پیر زن بوده که به خدا باور نداشته و وقتی به این قسمت از کوه می آید به سنگ تبدیل می شود. از دیگر بنا های کوه خواجه نیز می توان به مقبره ی خواجه مهدی اشاره کرد که این بنای خشت و سنگی نیز از جمله آثار تاریخی موجود در کوه خواجه است. با همراه باشید.