عمارت مفخم بجنورد - قسمت سوم
جاذبه های گردشگری ایران - عمارت مفخم بجنورد - قسمت سوم
شاید در نگاه اول، عمارت مفخم را نسبت به عمارت آئینه ی همین مجموعه، بنایی ساده تر، بی آلایش تر و کمتر کار شده اید متصور شده باشید، اما وقتی از نزدیک به این بنای تاریخی می نگرید، متوجه ی این نکته می شوید، که این بنای و این ساختمان به دلیل ماهیت و شکل پلان اش، ساختاری متفاوت به خود گرفته و در نتیجه حاصل کار نیز با ظاهر فریبنده و جذاب عمارت آئینه ی سردار مفخم فاصله دارد. اما نمی توان بنا عمارت مفخم را کمتر از عمارت آئینه دانست. پیش تر در معرفی این سازه ی تاریخی و زیبا به ستون های کاشی شده ی باشکوه اش اشاره کردیم، ستون های طبقه ی اول که هر کدام با طرح و نقشی متفاوت و البته متقارن، نمایی بسیار زیبا را به عمارت بخشیده است.
از این رو در ادامه ی آشنایی با این عمارت تاریخی به سراغ ستون های یک دست طبقه ی همکف می رویم، در این بخش از ساختمان هم 9 ستون با 10 داهانه و طاق یکسان پیش روی گردشگران است، ستون های آجری و هشت ضلعی که می توان آن را دو قسمت دانست، قسمت پایینی اش که همچنان آجری است و قسمت بالایی که به طاق ملحق شده و با کاشی کاری های ایرانی فوق العاده تزیین شده اند، در نگاه اول به نظر می رسد این ستوه ها با پایه های آجری شان، یکسان اند و یکدست، اما با دقت به کاشی کاری های خواهید دید که همان تنوع و زیبایی در بخش کاشی کاری ها هم بکار رفته است و طرح کاشی کاری های طاق ها و حد فاصل ستون های از تنوع زیبایی در طرح برخوردار است، تنوعی که در کنار رنگارنگی کاشی ها و سبک های آن ها، جذابیت بسیار زیادی را خلق کرده است.
برای رفتن به داخل عمارت گردشگران از در های ورودی غربی و شرقی می توانند وارد عمارت تاریخی مفخم شوند، همان طور که پیش تر هم گفتیم، این عمارت کاربردی خصوصی تر نسبت به عمارت آئینه داشته است و در واقع این بنا محل زندگی خود سردار مفخم بوده است و عمارت آئینه محل دیدار های سیاسی ، رسمی و حکومتی او بوده است. یکی از ویژگی های دیگر این بنا تعداد بالای اتاق هاست که در قسمت های مختلف اتاق ها می توان هنر کچ کاری ایرانی را به خوبی مشاهده کنید، فضا هایی دلنشین و گرم ، که طراوت زندگی سنتی ایرانی را برای گردشگران یاد آورد می شوند. یکی دیگر از بخش هیا جذاب این خانه در ها و پنجره های چوبی و زیبایی هستند که به زیبایی هرچه تمام تر، نما و فضای عمارت را زیبا کرده اند. هنری که در روزگار گذشته بخش مهمی از معماری خانه های ایرانی را تشکیل می دادند. تا زمان سلطنت قاجار ها بر ایران، این عمارت تاریخی هم بخشی از دارایی شادلو ها و نوادگان سردار مفخم بود که پس از سقوط قاجار و روی کار آمدن پهلوی، این عمارت به تملک حکومت درآمد و در قالب نام های مختلف بخشی از ساختمان دولتی بود. امروزه هم این بنای تاریخی یکی از املاک دولت به شمار می آید و میزبان یکی از موزه های جذاب تماشایی استان خراسان شمالی است، که در ادامه ی مسیر شما را با این بخش از عمارت مفخم آشنا خواهیم کرد.