دروازه ی ارگ استان سمنان - قسمت سوم

جاذبه های گردشگری ایران - دروازه ی ارگ استان سمنان - قسمت سوم

2safar

دروازه ی ارگ سمنان، به عنوان یکی از جاذبه های تماشایی این شهر که برای دهه ها نماد شهری سمنان به شمار می رفت، چنان اثر ارزشمندی است که مانند دروازه ای در گذر زمان، شما را گذشته خواهد برد، بدون شک هنر های معماری بکار رفته در این بنا در چنین حسی بی تاثیر نیستند، همان طور که زیبایی و رویایی بودن این بنای تاریخی مانع تخریب آن شده، امروزه هم همان عناصر زیبا و تاریخی باعث شکل گیری جذابیت این اثر برای گردشگرانی است که سمنان رفته اند و خود را مقابل این اثر زیبا می بینند. با ما در ادامه ی آشنایی با بخش های مختلف این سازه ی تاریخی همراه باشید.

2safar

از دیگر بخش های زیبای دروازه ی ارگ سمنان می توان به کتیبه های این بنا اشاره داشت، کتیبه هایی که متعلق به دوران قاجاریه هستند و توسط هنرمندی به نام سید محمد باقر طباطبائی سمنانی طراحی شده اند. این کتیبه ها به عنوان سندیت تاریخی این دروازه مورد توجه گردشگران و بازدید کنندگان قرار دارد و در کنار درب های چوبی قطور دروازه از بخش های مهم این سازه به شمار می آیند. در های دروازه ی ارگ، مانند هر دروازه ی دیگری بخش محکم و مستحکمی به شمار می آیند، که بخش امنیتی ارگ به شمار می رفته به همین خاطرف این در ها را با الوار های قطوری ساخته اند و مشخصا که باز و بسته کردن آن ها مامور ویژه ای داشته اند. بر روی این درهای چوبی، گل میخ های آهنی علاوه بر استحکام و تقویت الوار های بهم چسبیده، بخش تزئینی و زیبایی بخش دروازه ها هم به شمار می آیند.

2safar

پیش تر در معرفی این دروازه به طور مختصر با نمای شمالی دروازه آشنا شدیم، نمایی که قسمت بیرونی دروازه به شمار می آید و کاشی کاری هایش از هنر و جذابیت بیشتری برخوردارند و به نوعی می توان نمای اصلی این دروازه را نمای شمالی دانست، با این حال، نمای جنوبی هم درست قرینه ی نمای شمالی است، البته با تفاوت های اندکی که با هم شاهد آنها خواهیم بود. در نمای جنوبی دو اتاق قرار گرفته، که در دوسمت دروازه به صورت قرینه ساخته شده اند و در مقابل اتاقک ها هم ایوان های کوچکی تعبیه شده اند و که راهرو های کوچک و راه روی اصلی نیز در این مسیر وارد ارگ می شوند. نمای جنوبی را با آجر ساخته اند و این درحالی است که زیبایی نمای شمالی بیشتر متکی به کاشی کاری های جذاب آن می باشد، با این حال سادگی آجری کاری نمای جنوبی، عاری از هنر نیست و آجرکاری به عنوان یکی از قدیمی ترین هنر های معماری ایرانی، در این بخش از نمای جنوبی جلوه ی بیشتر دارد. در بالای 5 طاق این نما و سردر نیم دایره ای نمای جنوبی کاشی کاری های ساده تری نسب به نمای شمالی بکار رفته است.

2safar

همان سردر نیم دایره با خطور زرد رنگ کاشی شده مهمترین بخش نمادین نمای جنوبی است، که در سادگی نمای جنوبی بیشتر به چش می آید، در واقع این نما دارای هویت مختص به خود می باشد و از این نطر برای گردشگران جذابیت خود را خواهد داشت و جلوه ی دیگری از هنر معماری ایرانی را نشان می دهد. در واقع هنر معماری ایرانی عرصه بی نظیر و جذابی از ذوق و هویت هنری سرزمینی تاریخی است که در کوچک ترین مجال، بیشتری جلوه گری را از خود نشان می دهد.