موزه ی بهاو داجی لادو بمبئی هند

2safar

موزه ها در هر کشوری و در هر شهری نماد و سمبلی از هویت، تاریخ و شکل کلی آن منطقه به شمار می آیند و موزه های هند و شهر بمبئی نمودی زیبا، شکیل و دلفریب از این کشور و این شهر باشکوه هستند. یکی از قدیمیترین موزه های بمبئی که در سال 1857 میلادی افتتاح شد، موزه ی دکتر بهاوداجی دلاو است که این بار 2safar می خواهد شما را با این موزه ی زیبا و دیدنی آشنا کند، موزه ای که نمونه فاخر و شکیل برای شهر پرهیاهوی بمبئی خواهد بود.این موزه در اولین موزه ی ویکتوریا و آلبرت شهر بمبئی بود که در اوج اقتدار استعمار انگلیس در شهر بمبئی بنا شد. ساختمان موزه هم یکی از مکان های تاریخی شهر به شمار می آید که این ساختمان هم از اولین بنا های استعماری بود که برای برپایی موزه در بمبئی ساخته شد. بمبئی شهری بندری است که دروازه ی ورود به هندوستان به شمار می رفت و بازرگانان ، تاجران و ثروتمندان در اولین قدم به بمبئی قدم می گذاشتند و این شهر بهترین مکان برای معرفی هند بود، مکانی که فرهنگ غنی، تمدن هزار نقش هند را شکلی زیبا به میهمانان و تجار نشان می داد. از این رو، این موزه مانند ویترینی زیبا در بنایی آراسته و باشکوه پا گرفت و میزبانِ میهمانان بسیاری شد.

2safar

همان طور که گفته شد در آغاز این موزه را موزه ی ویکتوریا و آلبرت خواندند، که درست 100 سال بعد به افتخار دکتر بهاو داجی دلاو به عنوان اولین مسئول هندی بمبئی و دبیر کمیته ی موزه، نام این موزه را به موزه ی دکتر بهاو داجی دلاو تغییر دادند. او پزشک و حراحی بود که برای حفظ، نگهداری و نشان دادن نمود های فرهنگی هندی در این موزه تلاش های بسیاری انجام داد و جامعه هند و شهر بمبئی قدردان زحمات او شدند.

2safar

اواخر قرن بیستم موزه حال روز خوشی نداشت که با تلاش های دولتی و بخش خصوص ، ساختمان موزه مورد مرمت قرار گرفت و مدیریت موزه با سرو سامان یافت. این موزه از سال 2003 تا 2008 مورد بازسازی قرار گرفت و در 4 ژانویه ی سال 2008 بار دیگر افتتاح شد. اما تاریخ این موزه بخشی از تاریخ هند و بمبئی است که گردشگران در هنگام بازدید از این مکان تاریخی و زیبا برایشان قابل توجه خواهد بود. ایده ی شکل گیری موزه در بمبئی از سال 1850 شکل گرفت و پرنس آلبرت کنسول ملکه ویکتوریا در بمبئی، اولین ایده ی ایجاد موزه در این شهر را در ذهن داشت تا اینکه ایده با حمایت بازرگانان و بزرگان شهر از هندی های و مسلمان ها گرفته تا مسیحیان و پارسیان هند، همگی در حرکتی عمومی به جمع آوری بودجه ی ساخت موزه اقدام کردند و دکتر بهاو داجی دلاو به عنوان دبیر کمیته انتخاب شد. ساخت ساختمان موزه 10 سال طول کشید و دکتر بهاو داجی دلاو در ساخت آن نقش بسیاری زیادی داشت.

2safar

موزه ی دکتر بهاو داجی دلاو مکانی است که بخشی از هویت و تاریخ شهر به شمار می آید و مردم ساخت این بنای زیبا و تاریخی را بخشی از خود و فرهنگ شان می دادند که با همت و تلاش انسان های دانایی از خود هندی ها بنا شد و امروزه یکی از جاذبه های مهم شهر بمبئی به شمار می آید. با ما در سفر به این موزه ی زیبا همراه باشید.

2safar

در ادامه معرفی موزه ی دکتر بهاوداجی دلاو به بخش های مختلف این موزه ی زیبا سر می زنیم و با قسمت های گوناگون آن آشنا خواهیم شد. یکی از بخش های قدیمی و مهم موزه ی دکتر بهاوداجی دلاو بخش مربوط به تاریخ مومبای یا همان بمبئی است. گردشگران در این بخش با مجموعه ای از عکس ها، کتاب ها، سنگ نگاره ها، نقشه و مدل های رسی و تصاویر متحر (یا همان وسایل معروف به شهر فرنگ ها در ایران قدیم) رو به رو خواهند بود که تاریخ این شهر بندری را روایت می کند. این بخش در سال 1918 در معرض دید عموم قرار گرفت و تاریخ معماری و تکامل شهر را طی چند قرن اخیر نشان می دهد. گردشگران در این بخش از موزه ی دکتر بهاوداجی دلاو با چگونگی تبدیل این منطقه به قطب تجاری و اقتصادی هند آشنا می شوند.

2safar

از جمله بخش های دیدنی این قسمت از موزه، مدل هایی از اولین قایق های بندر بمبئی است و اولین کارخانه ی نساجی را هم به نمایش می گذارد . به گونه ای زیبا و تماشایی تاریخ و هویت شهر بمبئی را به بازدید کنندگان معرفی می کند. یکی دیگر از مزیت هایی که در این موزه وجود دارد نقاشی هایی است که در دوران استعماری برای فهم و درک جنبه های مختلف زندگی مردم کشیده شده و امروزه به یکی از بخش های دیدنی موزه بدل شده است. برنامه ای که به دنبال برداشت مستند از جزئی ترین جزئیات زندگی مردم هند بود و امروزه گنجینه ای ارزشمند برای این کشور، شهر بمبئی و موزه ی دکتر بهاوداجی دلاو به شمار می آید.

2safar

از دیگر گالری های معروف موزه ی دکتر بهاوداجی دلاو می توان به گالری هنر های صنعتی اشاره کرد. این بخش دربردارنده ی آثار و اشیائی است که روایت گر بخش هایی از تاریخ هندوستان است. طراحی و صنایع دستی هندی در بازار های بین المللی قرن نوزدهم از ارزش بالایی برخوردار بودند و نمایشگاه هایی که توسط انگلیسی ها از صنایع هندی در اروپا برگزار می شد، مورد استقبال قرار می گرفت، از این رو، هنرهای تزئینی هندی یکی از معروف ترین محصولات صنعتی آن روزگار به شمار می رفت که به آن هنرهای صنعتی می گفتند و گردشگران می توانند آثار متعددی از آن هنرهای تزئینی را امروزه در موزه ی دکتر بهاو داجی دلاو مشاهده کنند.

2safar

گالری معروف دیگر موزه ، کامالنایان باجاج (Kamalnayan Bajaj) است که بازگو کننده فرهنگ رایج در جامعه ی بمبئی است، در این بخش از موزه شاهد شیوه ب زندگی مردم، مشاغل آنها، بازی های رایج، موسیقی، رقص، آداب و رسوم مذهبی و شیوه های زندگی روستایی و حتی شیوهی کشاورزی نواحی مختلف بمبئی را به نمایش می گذارد. آخرین گالری که ما در موزه ی دکتر بهاو داجی دلاو به آن خواهیم پرداخت گالری بنیان گذاران موزه است، بخشی که پرتره ی مردان بنیان گذار این موزه را به پاس احترام و قدرشناسی از آن ها به نمایش در آورده اند. افرادی چون جورج بیست(George Buist)، دکتر بهاو داجب دلاو (Dr. Bhau Daji Lad)، جورج بردوود(George Birdwood)، یگگونات سانکرست(Juggonath Sunkersett) و جامس جیجی جیبیوی (Jamsetjee Jeejeebhoy) که گردشگران می توانند چهره ی آنان را در پرتره های زیبای مجموعه مشاهده نمایند.

2safar