راهنمای خرید در سفر

خرید بخشی جدایی ناپذیر از سفر است و کمتر مسافری حداقل با چند یادگاری کوچک به خانه باز نمی گردد. اغلب مسافران دوست دارند در بازار های مقصد به گردش بپردازند، محصولات مختلف را تماشا کنند و یادگاری ها و سوغاتی هایی از سفر به خانه ببرند. حتی اغلب پیش می آید که مسافران ترجیح می دهند همان کالاهایی که می توانند در خانه نیز خریداری کنند، در سفر بخرند و با خود ببرند. شاید چون در طول سفر فرصت بیشتری برای گشتن در مغازه ها و خرید دارند و یا شاید در سفر همه دست و دل باز تر می شوند.

2safar

چه عاشق خرید باشید و مدتی زیادی از سفر خود را به این کار بگذرانید و چه به خرید چند سوغاتی محدود از فروشگاه های محلی اکتفا کنید، خوب است که قبل از سفر به تکنیک ها و نکات خرید در سفر آشنا باشید و بدانید خرید نیز مانند سایر بخش های سفر نیاز به تجربه، مهارت و آموختن دارد. در این سلسله مقالات نکاتی کاربردی در ارتباط با خرید در سفر برایتان آماده کرده ایم. با 2Safar همراه باشید.

2safar

از قبل فضای کافی در چمدان برای کالاهایی که می خرید در نظر بگیرید.

خیلی از افراد قبل از سفر شعار می دهند که اصلاً قصد خرید ندارند و می خواهند فقط به بازدید از جاهای دیدنی بپردازند. بنابراین چمدان هایشان را لبالب پر می کنند یا فقط با یک چمدان کوچک به سفر می روند. بسیاری از آن ها وقتی در طول سفر چشمشان به کالاهای رنگارنگ مغازه ها می افتد وسوسه می شوند و نمی توانند از خرید چشم پوشی کنند. در نتیجه به مشکلی جدی بر می خورند: جایی برای قرار دادن خرید هایشان در چمدان ندارند.

شما باید همیشه قبل از سفر برای خرید در طول سفر برنامه ریزی کنید و فضای کافی در نظر بگیرید. مسافران حرفه ای از ترفند های مختلفی استفاده می کنند. مثلاً وسایل سفر خود را در چمدانی کوچک تر می گذارند و سپس این چمدان را در چمدانی بزرگ تر جای می دهند. به این ترتیب یک چمدان اضافی با خود برای قرار دادن خرید های سفر به همراه می برند. برخی نیز با دو چمدان نیمه خالی با یک چمدان پر و یک چمدان خالی به سفر می روند تا جای کافی برای کالاهایی که در طول سفر خریداری می کنند داشته باشند.

2safar

بعضی مسافران نیز وسایل کهنه ی خود را به سفر می برند، مثلاً کفشی که چیزی از عمرش باقی نمانده است، ملحفه و حوله ی کهنه و چیزهایی از این قبیل و در پایان سفر این وسایل را دور می اندازند و چمدان خود را با وسایلی که جدید خریده اند پر می کنند. چنین ترفندی یک حسن دیگر نیز دارد که زحمت لباس شویی تان پس از سفر کمتر می شود.

اگر میزان بار مجازتان محدود است و مثلاً فقط اجازه ی حمل یک چمدان را دارید باید بخشی از چمدان را از همان ابتدا خالی بگذارید یا با خوراکی هایی که در طول سفر خورده می شوند پر کنید تا جا برای خرید و سوغاتی باقی بماند.

هر شیوه ای که به کار می گیرید فقط مراقب باشید در طول سفر مجبور به خرید یک چمدان یا ساک اضافه نشوید و هزینه ای بی دلیل به خود تحمیل نکنید.

2safar

برنامه ای برای خرید داشته باشید.

اگر اوج برنامه ریزی تان برای خرید در سفر همراه بردن یک چمدان اضافه است، بهتر است در نحوه ی برنامه ریزی خود تجدید نظر کنید. شما باید از قبل بدانید قصد خرید چه کالاهایی را دارید. امروزه با فراگیر شدن اینترنت به راحتی می توانید اطلاعات زیادی در مورد مقصد از جمله مراکز خرید و بازار ها، محصولات بومی و کالاهایی که ارزش خرید دارند به دست بیاورید. پس در میان سرچ هایی که قبل از سفر انجام می دهید خرید را نیز مد نظر قرار دهید. سپس دو لیست تهیه نمایید. در ابتدا لیست نیازهایتان را مشخص کنید و تا جایی که می توانید دقیق باشید. مثلاً ذکر این که کفش نیاز دارید کافی نیست. نوع کفش، برند، رنگ و حدود قیمت را تعیین نمایید. در مرحله ی بعد یک لیست نیز از کالاهایی که دوست دارید در مقصد بخرید و و الزاماً به آن ها نیازی ندارید بنویسید. مثلاً اگر به سوئیس یا فرانسه سفر می کنید شاید دوست داشته باشید شکلات یا پنیر بخرید. اگر اهل سوغاتی خریدن برای دوستان و خانواده تان هستید آن را نیز قبل از سفر مشخص کنید.

2safar

لازم نیست خیلی به خود سخت بگیرید. ممکن است در طول سفر چشمتان به چیزی بیفتد، خوشتان بیاید و بخواهید آن را برای خود خریداری کنید. خود جوش بودن در سفر تا حدی لذت بخش است، اما به صورت محدود. برای خرید های بیشتر حتماً باید طرح و برنامه ای از قبل داشته باشید و هدفمند به خرید بروید. فراموش نکنید فرصت شما در سفر کم است، به علاوه امکان پس دادن کالایی که در سفر خریده اید معمولاً مقدور نیست. پس باید بدانید که چه می خواهید و برای خرید به کجا می خواهید بروید.

2safar

سایز خود و کسانی که می خواهید برای آن ها لباس بخرید را به طور دقیق بدانید.

قبل از سفر و ترجیحاً در آخرین روزها با یک متر دقیقاً اندازه های خود گرفته و در دفترچه ای ثبت کنید. فرض را بر این بگذارید که وقت شما در سفر برای امتحان کردن لباس ها کافی نیست. اگر قصد خرید لباس برای شخصی را دارید اندازه های او را نیز یادداشت کنید تا در سفر درگیر اینکه چه لباسی اندازه است نشوید.

ضمناً بهتر است با سیستم سایز بندی جهانی آشنا باشید. شما احتمالاً فرصت این را نخواهید داشت که لباس ها را در سفر با متر اندازه گیری کنید. بنابراین پس از آن که اندازه های خود را ثبت کردید در یک جدول سایز معتبر جهانی سایز خود را چک کنید.

2safar

فراموش نکنید در کشورهای مختلف سایزها متفاوت است. مثلاً اگر سایز شما در اروپا مدیوم باشد ممکن است در آمریکا اسمال باشید. همچنین بهتر است بدانید سایز کفش شما در سیستم های سایز بندی مختلف به چه صورت است. این ها اطلاعاتی است که با صرف کمی وقت و حوصله در اینترنت پیدا خواهید کرد و خرید در مقصد برایتان خیلی ساده تر خواهد شد

2safar

تمام امکانات خرید مقصد را در نظر بگیرید.

بسیاری از ما قوانینی نانوشته برای خود به وجود آورده ایم که بی دلیل دست و پای ما را می بندند و اجازه ی لذت بردن آزادانه به ما نمی دهند. برخی از این قوانین نانوشته مربوط به خرید می شود. اگر مغرورانه به خود یا اطرافیانتان می گویید که جز از مال های طراز اول از جای دیگری خرید نمی کنید، بدانید با دست خود شادی های زیادی را از خود گرفته اید.

2safar

هر شهر و کشوری برای خود انواع مراکز خرید، خیابان های پر از مغازه و بازارهایی دارد که بازدید از آن ها گاهی اوقات یکی از بزرگ ترین لذات سفر است. مثلاً بازار بزرگ استانبول یکی از پر بازدید ترین نقاط توریستی جهان است که ممکن است زرق و برق مال های لوکس این شهر را نداشته باشد، اما جایی است که بدون شک باید در آیتینری سفر شما به این شهر قرار بگیرد.

2safar

یکی از اولویت های شما در سفر باید این باشد که به جای پرسه زدن در مراکز خریدی با مارک های بین المللی که نظیرش در همه جا پیدا می شود، به بازار های محلی بروید و به شکار محصولاتی بپردازید که مخصوص همان نقطه از جهان است.

تجربه ی شما از خرید در سفر باید متفاوت با خرید در خانه باشد، وگرنه چرا به خرید در سفر برویم؟ آماده باشید دست به تجربیاتی بزنید که تا به حال نداشته اید. مثلاً در انگلستان مردم عادت دارند از فروشگاه های دست دوم که به نفع خیریه است، کالاهای با کیفیت خریداری کنند. حتی اگر به هیچ عنوان حاضر به خرید چنین اجناسی نیستید، چرا سری به این بازار ها نزنید و زندگی روزمره ی مردم را از نزدیک تماشا نکنید؟

2safar

یا به عنوان مثال در خیلی از کشورهای آسیایی خیاطان آماده هستند سایز شما را اندازه بگیرند و در عرض چند روز یا حتی کمتر لباسی اندازه ی شما بدوزند که حتی ارزان تر از لباس های آماده ی فروشگاه ها در می آید. اگر عادت به این کار ندارید در سفر این فرصت جالب را به دست می آورید که امتحانش کنید.

2safar

چیزی که اهمیت دارد این است که به یک سری عادت که خودتان هم به درستی و خوبی شان اطمینان ندارید دو دستی نچسبید و به خود فرصت تجربه ی چیزهای جدید بدهید. کم کم خواهید دید که شخصیت شما عوض می شود و تبدیل به انسانی انعطاف پذیر تر و خاص تر می شوید. دفعه ی بعد که یکی از دوستانتان از شما پرسید گردنبندتان را از کدام گالری مشهور خریده اید با خوشحالی و اعتماد به نفس پاسخ خواهید داد که کار دست یک هنرمند چینی است که از کنار خیابان خریده اید و چه بسا برای شما ارزشی بیشتر از کالاهایی برند فروشگاه های معروف دارد، چون یادآور خاطره ی یک سفر دوست داشتنی است.

جو گیرنشوید.

2safar

اگر در سفر حال خوشی دارید و از اوقاتتان نهایت لذت را می برید، مراقب باشید که جو گیر نشوید. جو گیری در سفر نمود های مختلفی دارد و یکی از بارز ترین شکل هایش خرید کالاهای غیر ضروری و بی مصرف است. قبل از خرید هر چیزی یک لحظه مکث کرده و از خود بپرسید این کالا کاربردی برای شما در خانه خواهد داشت؟ مثلاً ممکن است به یک جفت چکمه ی محلی برخورد کنید که در آن جا خیلی هم زیبا و ملوس به نظر برسد، اما آیا واقعاً این چکمه را در شهر خودتان خواهید پوشید؟ یا مثلاً کلاه حصیری مخصوص یک شهر ساحلی چقدر در خانه به کارتان خواهد آمد؟

2safar

اگر نمی توانید از جوگیر شدن خودداری کنید حداقل پول زیادی برای هوس گذرای خود پرداخت نکنید. مثلاً اگر از لباس ساری هندی خوشتان آمده و طوری مجذوبش شده اید که می خواهید یکی برای خودتان بخرید، بهتر است یک نمونه ی ارزان تر را بخرید تا بعداً که سال ها گوشه ی کمد خاک خورد و هرگز آن را به تن نکردید افسوس پولی که صرفش کردید را نخورید.

در مورد خرید اشیاء تزئینی سوغاتی مانند مگنت ها، ماگ ها و کالاهایی از این قبیل نیز دقت کنید. از خودتان بپرسید این وسیله را کجا خواهید گذاشت و چه جایی در خانه یا اتاقتان را به آن اختصاص خواهید داد. این سؤال مهم خیلی از اوقات جلوی خرید های بی رویه را می گیرد.

2safar

مسئولیت پذیرانه خرید کنید.

اگر هنوز از لوازم آرایشی استفاده می کنید که در تهیه آن بر روی حیوانات آزمایش صورت گرفته است، اگر پوشاکی می خرید که از پوست حیوانات در شکارهای غیر قانونی درست شده است، یا اگر از کالایی استفاده می کنید که کودکان و کارگران در تهیه ی آن ها استثمار شده اند، شما انسان مسئولیت پذیری نسبت به دنیا و موجودات آن نیستید.

2safar

خرید یکی از بخش های سفر است که شما می توانید شعور، مسئولیت پذیری و فرهنگ بالای خود را به نمایش بگذارید. از فروشگاه های محلی خرید کنید تا به مردم مقصد سود برسانید، هنگام خرید کالاهای ارزان از دستفروشان محلی چانه نزنید چون میزان سود آن ها اندک است، با خود کیسه ای پارچه ای به خرید ببرید و از پذیرفتن کیسه های پلاستیکی خودداری کنید، کفش را بدون جعبه از مغازه تحویل بگیرید تا در کاهش قطع درختان نقش داشته باشید، هنگام خرید هر محصولی برچسب آن را بخوانید و بدانید چه موادی در آن استفاده شده و آیا برای محیط زیست و حیوانات بی ضرر است یا خیر. با انجام این کارها هم خودتان احساس بهتری خواهید داشت و هم به عنوان عضو کوچکی از کره ی زمین به حال دیگران مفید خواهید بود.

2safar

به فکر مالیات بر خرید و نحوه ی پس گرفتن مالیات خود باشید.

شما به عنوان مسافر وظیفه ای برای پرداخت مالیات بر خرید در مقصد ندارید. پس به این فکر باشید که چگونه می توانید مبلغ مالیاتی که پرداخته اید پس بگیرید. کشورهای مختلف قوانین متفاوتی در این باره دارند. اغلب پروسه ی کار به این صورت است که هنگام خرید از مال های معتبر شما فاکتور خرید خود را به دفتر مالیاتی که در مال موجود است می برید و مهر می زنید. در آن جا لازم است پاسپورت و بلیط برگشت خود را نیز ارائه دهید. مبلغ مالیات یا توسط همان دفتر یا بعداً در فرودگاه به شما بازگردانده خواهد شد. در این باره حتماً قبل از سفر به مقصد مورد نظرتان تحقیق کرده و با قوانین آشنا باشید.

2safar

قوانین گمرکی را بدانید.

هنگام بازگشت به خانه و در فرودگاه شما از گیت گمرک رد می شوید و چمدان هایتان بررسی خواهد شد. باید با قوانین گمرکی کشور خود آشنایی داشته باشید تا در هنگام بازگشت دچار مشکل نشوید. مثلاً لازم است بدانید همراه داشتن چه کالاهایی ممنوع خواهد بود و یا وارد کردن چه تعداد از یک کالا شامل جریمه ی گمرکی می شود. در رابطه با وارد کردن وسایلی همچون تلفن همراه نیز باید قوانین را از قبل بدانید تا دچار دردسر نشوید.

2safar

با قواعد چانه زدن آشنا باشید.

در برخی کشورها چانه زدن برای کاهش قیمت کاملاً مرسوم است. خود فروشندگان انتظار چانه زدن از سوی شما را دارند و ممکن است قیمت جنس خود را تا چند برابر افزایش دهند تا پس از چانه زدن شما آن را به قیمت اصلی اش تا حدودی نزدیک کنند. خرید از این فروشندگان به خودی خود جالب و مفرح است.

2safar

وسایل بسته بندی برای خرید های خود داشته باشید.

بهتر است از خانه وسایلی مانند نوار های بسته بندی حبابی، بسته های پلاستیکی زیپ لاک، کاغذ هایی برای پیچیدن دور وسایل شکستنی، چسب مخصوص بسته بندی، قیچی و غیره را به همراه ببرید. تهیه ی چنین وسایلی در سفر دشوار و وقت گیر خواهد بود. در ضمن هر جا که برایتان امکان دارد از خود فروشندگان بخواهید کالای شما را بسته بندی کنند. آن ها با اصول این کار آشنا هستند و به خصوص در رابطه با وسایل شکستنی می توانند آن ها طوری بسته بندی کنند که در راه برگشت کالای شما آسیبی نبیند. اگر هدیه یا سوغاتی می خرید درخواست بسته بندی مخصوص هدیه کنید. در این نوع بسته بندی برچسب قیمت کالا را جدا شده و هدیه ی شما در پک بسته بندی زیبا قرار خواهد گرفت. البته مراقب باشید که فروشندگان به خاطر بسته بندی از شما هزینه ی اضافی دریافت نکنند و از قبل در این باره سؤال کنید.

2safar

از مردم محلی برای خرید راهنمایی بخواهید.

هیچ کس بهتر از خود ساکنان یک شهر نمی توانند بهترین مراکز خرید و بازارها را به شما معرفی کنند. گاهی بد نیست به جای اعتماد به اینترنت با مردم مقصد به مشاوره بپردازید و از آن ها بپرسید که برای خرید به کجا بروید. اگر نمی توانید به راحتی با مردم اعتماد بر قرار کنید، از پذیرش هتل در این باره بپرسید.

2safar

از فروشگاه های معاف از مالیات فرودگاه خرید نکنید.

در این باره پیش از این در 2Safar نوشته ایم. قیمت کالاهای این فروشگاه ها اگر چه معاف از مالیات اند اما معمولاً از کالاهای مالیات خورده ی سطح شهر گران تر هستند. مسافران اغلب بدون فکر از این فروشگاه ها خرید می کنند یا چون در سفر فرصت خرید سوغاتی نداشته اند به این فروشگاه ها مراجعه می کنند. برخی نیز در صدد هستند حتماً تا آخرین دلار پولشان را قبل از بازگشت به خانه خرج کنند. به عنوان یک قانون کلی جز در مواقع خاص خرید از این فروشگاه ها به صرفه نمی باشد.

2safar

اجازه ندهید خرید وقت زیادی از سفر شما را بگیرد.

واقعاً حیف است در حالی که نقاط دیدنی، فرهنگی و تاریخی مقصد را هنوز ندیده اید وقت خود را به خرید بگذرانید. خرید باید بخش کوچکی از سفر شما باشد و بهتر است آن را به روزهای آخر سفر موکول کنید. زمانی به خرید بروید که مطمئن شده اید همه ی جاهایی که باید ببینید، دیده اید. توجیه نکنید که خرید هم نوعی لذت و تفریح سفر است یا شما با خرید کردن با آداب و رسوم و فرهنگ کشور مقصد آشنا می شوید. راه های خیلی بهتری برای لذت از سفر وجود دارد و خرید نباید در اولویت های شما قرار بگیرد چون در این صورت خودتان در پایان سفر احساس خوبی نخواهید داشت.

2safar

از خرید محصولات نا آشنا و گران قیمت خودداری کنید.

در هر مقصد کالاهایی وجود دارند که مختص آن جا هستند و در واقع به عنوان سوغاتی آن مکان شهرت دارند. برخی از این کالا ها مانند سنگ های زینتی و صنایع دستی بعضاً گران قیمت می باشند و اگر با کالای مورد نظر به حد کافی آشنایی نداشته و به قول معروف وارد نباشید ممکن است آن کالا را با قیمتی خیلی بیشتر از ارزش واقعی اش خریداری کنید.

ما به طور کلی خرید کالاهای گران را در سفر توصیه نمی کنیم. واقعیت این است که دست شما به جایی بند نیست، وقت کافی برای سر زدن به چند جا و مقایسه ی قیمت ها را ندارید و نمی توانید بعداً کالا را پس بدهید. پس از پایان سفر و بازگشت به خانه اگر بفهمید مرواریدی که خریداری کرده اید اصل نیست یا کالای به ظاهر عتیقه ای که به قیمت گزاف خریده اید چندان ارزشی ندارد خیلی غمگین و متأسف خواهید شد.

2safar