مسجد نصیرالملک شیراز

در ایران، از قدیم الایام چه در دوران باستان و چه پس از ورود اسلام و رسمیت یافتن دین اسلام و مذهب تشیع به عنوان دین رسمی ایران، مکان های مذهبی و عبادی یکی از نقاط مهم برای نشان دادن احترام و ارادت عمومی و حکومتی محسوب می شده است.

2safar

از این رو، در شهر ها مناطق مختلف ایران گردشگران با مساجدی روبه رو هستند، که هنر های معماری ایرانی را در زیبا ترین شکل خود شاهد خواهند بود و به نوعی که بخشی از اعتبار و هویت شهر را نیز چنین اماکنی می سازد. شیراز هم از این قاعده مستثنی نیست و یکی از بی نظیر ترین صحنه آرایی های هنری این شهر در مسجد نصیرالملک جمع شده است.

2safar

مسجد نصیر الملک همان طور که از نامش پیداش به اهتمام نصیرالملک قوام، از فرزندان قوام الملک در گود عربان این شهر ساخته شده که با مساحتی در حدود 2216 متر یکی از خاص ترین مساجد ایران را ایجاد کرده است. این مسجد متعلق به دوران قاجار است که در سال 1304 هجری قمری روند ساخت مسجد به پایان رسید.

2safar

مسجد نصیرالملک هم مانند دیگر مساجد با بهرمندی از المان های معماری ایرانی- اسلامی دارای هویت خاصی است که بکار گیری رنگ ها و تلالو نور در شبستان اصلی اش آن هویت متمایز و خاص اش نیز جلوه گر می شود. البته این هویت خاص از بدو ورود به مسجد قابل تشخیص است، هنگامی که سر در ورودی مسجد نصیالملک را می بینید، وجود رنگ های قرمز و صورتی در کاشی کاری های سردر ورودی با گل های سرخ و زنبق شیراز جلوه ای تازه در کاشی کاری اماکن مذهبی به شمار می آید. هشتی و دالان ورودی هم با مقرنس کاری های باشکوه، مسحور کننده و خوش رنگ پیشوازان زیبایی برای گردشگران در این مسجد هستند.

2safar

حیاط و ایوان های شمالی و جنوبی هم با هویت معماری ایرانی –اسلامی نمایی آرامش بخش را ایجاد کرده است ، که البته ایوان های شمالی و جنوبی قرینه نیستند و ایوان جنوبی که در شمایلی ساده تر ساخته شده دارای دو گلدسته است، اما ایوان شمالی یا همان شاه نشین مسجد، تابلویی زیبا از هنر ایرانی است، این طاق نما که به طاق مروارید هم شهرت دارد، با کاشی های هفت رنگ، زیبا و چشم نواز از 4 غرفه تشکیل شده و آیات قرآنی هم بخش دیگری از آراستگی این بنا را به خود اختصاص می دهند.

2safar

شبستان زمستانی در قسمت شرقی قرار دارد که امروزه موزه اوقاف هم در آن جا ایجاد شده و گاو چاه هم در پشت این قسمت از مسجد نصیر الملک قرار دارد و گردشگران می توانند از این بخش های هم دیدن کنند. اما معروف ترین بخش از مسجد نصیرالملک که این مسجد را به جشنواره ای از نور و رنگ بدل کرده ، شبستان اصلی در غرب مسجد است، که یکی از سحرآمیز ترین صحنه های هنر آفرینی معماری ایرانی به شمار می آید، کاشی کاری های بی نقص ، زیبا با رنگ های خاص ، در کنار ستون های سنگی کنده کاری شده میزبان تابش نور از میان شیشه های رنگی پنجره های این شبستان هستند، که بی گمان از زیبا ترین تصاویر در مساجد ایران به شمار می آیند.

2safar