پرسپولیس شیراز

2safar

هنگام نزدیک شدن به تخت جشید، در پهنای دشت منتهی به مجموعه کاخ های پرسپولیس، دروازه ای به روی گردشگران باز شده ، که چرایی و چگونگی تاریخ را بارها در ذهن متبادر می کند. واژه هایی اساطیری و از قلب دوران باستان چشم های گردشگران را تیز تر و نگاه شان را عمیق تر می سازد.

2safar

کتیبه ی ورودی مجموعه شما را به این باور می رساند که به یکی از باستانی ترین مکان های دنیا پا گذاشته اید مجموعه ای عظیم از نبوغ ، شکوه، اقتدار و عظمت تاریخی که با گذشت چند هزار سال و با تمام بلایی طبیعی (فرسایش شرایط جوی و زلزله)و غیر طبیعی(حمله اسکندر و به آتش کشیدن آن) همچنان با صلابت ایستاده است.

2safar

گردشگران از پله های ظریف ، کم ارتفاع و عریض پلکان ورودی بالا می روند و قدم به دنیایی خواهند گذاشت، که تنها آثار باز مانده از کاخ های مجلل نیست، بلکه به عرصه ای پا می گذارند که می توانند در آن هویت یک ملت، شکوفایی هنر و علم در عصر باستان و تمدن ایران زمین را ببینند.

2safar

تخت جمشید از سال 518 قبل از میلاد به دستور داریوش کبیر ساخته شد و روند ساخت آن در دوران شاهان بنام و بزرگ تاریخ ادامه داشت و مانند حرکتی جوشان همواره در حال تکامل بود. سنگ، خشت، آجر، چوب، آهن، عاج، سنگ های گران بهایی چون مس، طلا، نقره، عقیق و لاجورد هم به عنوان مصالح ساخت چنین بنایی به کار گرفته شد.

2safar

ستون های بلند و سر ستون های قابل مشاهده در تخت جمشید از بلندی سقف کاخ ها و تالار ها خبر می دهد و مورخان و باستان شناسان امروزه آن را بازسازی و تداعی کرده اند. سقف کاخ از چوب بوده در حین آتش سوزی در خلال حمله ی اسکندر از میان رفته اند.

2safar

اما نبوغ مهندسی و معماری این اثر باستانی در ساخت سیستم آب و فاضلاب و همچنین تهویه هوا نمایان تر می شود و نشان دهنده تمدن و پیشرفت علمی و فنی مردمان آن عصر در امپراتوری هخامنشی است. به روایت مورخان تخت جمشید قلب سرزمین ایرانِ هخامنشی است که در قلب طول و عرض جغرافیایی قلمرو هخامنشیان قرار داشته است.

2safar

یکی از نکات مهم و قابل تامل در خصوص ساخت تخت جمشید، گردآوری معماران و اساتید از نقاط مختلف بوده است، بر اساس نوشته مکتوب در کتیبه ها کارگران نه به زور اقتدار و قدرت امپراتوری بلکه با داشتن امتیازات و براساس حقوق فردی شان مشغول به کار بوده اند ، در ازای کارشان حقوق دریافت نموده و همچنین از سیستمی مانند بیمه نیز برخوردار بوده اند.

2safar

از این جهت است که تخت جمشید تنها میراث قابل رویت هخامنشیان نیست بلکه تبلور حکومت داری، احترام و سیستم زندگی ایرانیان در عصر هخامنشی است. که گردشگران در بخش های مختلف آن ها را خواهند دید و درک بهتری نسبت به ایران و تمدن عصر باستان در این سرزمین خواهند داشت. در ادامه ی معرفی تخت جمشید، به معرفی کاخ این اثر می پردازیم . با ما همراه باشید.